latinica  ћирилица
30/10/2020 |  15:11 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Патријарх Кирил: Митрополит Амфилохије - синоним за духовни препород Црне Горе

Патријарх московски и све Русије Кирил изразио је саучешће Његовој светости патријарху српском Иринеју и цијелој Српској православној цркви поводом смрти Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, са чијим ће именом у историји заувијек бити повезан духовни препород Црне Горе.
Патријарх Кирил - Фото: РТРС
Патријарх КирилФото: РТРС

Патријарх Кирил истакао је да ће митрополит Амфилохије у молитвеном сјећању остати као светионик, горући и свијетлећи, као надарени богослов и надахнути проповиједник, неустрашиви заштитник Свете цркве Христове пред силницима овог вијека.

- Ваша светости, вољени друже и слуго престола Божијег, у име архипастира и пастира, монаштва и мирјана Руске православне цркве, као и у своје лично име, приносим вашој светости, сабраћи-архипастирима и цијелој богољубивој пуноћи Цркве Светог Саве дубоко саучешће због смрти високопреосвећеног митрополита црногорско-приморског Амфилохија - наведено је у писму саучешћа.

Патријарх Кирил је нагласио да је Господ Исус Христ позвао себи изузетног јерарха Српске православне цркве, са чијим ће именом у историји заувијек бити повезан духовни препород Црне Горе након дуге ере безбожништва, невиђене неуморне борбе за спасење отаџбинских светиња и очување јединства народа Божијег у жребу светих Василија Острошког и Петра Цетињског.

- Молим се за починак новопредстављеног владике у насељима праведних, гдје нема болести, ни туге, ни уздаха, али гдје је живот бесконачни. Вјечна и блага му памјат - навео је патријарх Кирил.

Митрополит Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици од посљедица вируса корона, а биће сахрањен у недјељу, 1. новембра, у крипти Саборног храма у Подгорици.