latinica  ћирилица
29/10/2020 |  17:11 ⇒ 17:21 | Аутор: СРНА

Додик: "Јелшинград" примјер успјешне приватизације (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је предузеће ПМП "Јелшинград" у Градишци примјер успјешне компаније и одговор онима који говоре да власт у Републици Српској не подржава привреду.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Приликом приватизације у овом предузећу било је запослено 60 радника, нови власник је преузео обавезу да запосли још 60 радника, данас је овдје запослено више од 200 радника и проширењем погона у будућности ово предузеће ће имати више од 300 радника - рекао је Додик током посјете овој компанији.

Он је истакао да је резултат "рехабилитације" ове фабрике, која се бави заваривањем тешких челичних конструкција и производњом дјелова за машине у рударској индустрији и челичанама, чињеница да до 12 милиона евра годишње буде приходовано извозом робе на тржиште Европске уније.

Милорад Додик у посјети ПМП "Јелшинград" (фото: СРНА)

Додик је нагласио да је ово добар показатељ за друштво, јер се повећава бруто друштвени производ и додао да је циљ привреде Републике Српске да буде извозна и да пласира робу на страна тржишта.

Он се захвалио менаџменту и радницима који раде у овом предузећу, наводећи да је добра ствар што се већина ученика из Техниче школе у Градишци послије завршетка школовања запошљава у овом предузећу.

Додик је истакао да Република Српска може да буде конкурентна у свим областима производње, коју је неопходно подржавати.

Милорад Додик у посјети ПМП "Јелшинград" (фото: СРНА)

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је са Додиком боравио у посјети компанији "Јелшиград", каже да је ова фирма добар примјер успјешене приватизације на подручју Градишке.

- ПМП компанија из Италије је дошла на подручје Градишке и у стечајном поступку направила изузетну приватизацију која се огледа у запошљавању нових радника - истакао је Аџић.

Он је навео да је 2018. године отворен нови погон, те да је инвестирано у старом погону гдје су набављене нове машине на којима је могуће обављати најсавременије технолошке процесе.

Аџић је додао да ова компанија води бригу о својим радницима, те да су константно повећаване плате и да је стална потреба за новом радном снагом.

- Као доказ здраве компаније видимо да се отвара нови погон у овом предузећу који ће запошљавати још 60 радника - нагласио је Аџић.

Он је навео да је уз помоћ ове компаније уведен систем дуалног образовања са Техничком школом у Градишци, чиме су створени услови да образовани кадрови буду и будући радници овог предузећа.

Аџић истиче да је ПМП "Јелшинград" друштвено одговорна компанија која је у Градишци учествовала у низу хуманитариних акција, изградњи дјечијих игралишта и других активности.

Извршни директор ПМП "Јелшинград" Ранко Девић је истакао да су приватизацијом овог предузећа и доласком Луиђија Поца, власника из Италије, уложена велика средства, те да је у том периоду почео раст производње и запошљавање нових радника.

Он је додао да предузеће тренутно запошљава 250 радника, те да је у току изградња новог погона које ће отворити простор за нових 50 радника.

Девић је навео да су у току реализације пројеката у овом предузећу у протеклом периоду имали велику подршку републичких органа власти и представника локалне заједнице на челу са градоначелником Зораном Аџићем.