latinica  ћирилица
29/10/2020 |  16:23 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ мора аутономно да доноси одлуке, састанак са Путином до краја године

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров констатовали су данас да је вријеме међународне управе оличене у ОХР истекло и да БиХ мора да аутономно и суверено доноси одлуке о својој будућности.

Уз жеље за добро здравље и што скорији сусрет, Додик је Лаврову, који је прије два дана због одласка у изолацију након контакта са особом зараженом вирусом корона морао да одгоди посјету БиХ и Републици Српској, захвалио на принципијелној политици коју Руска Федерација у континуитету проводи у БиХ.

- Посебну захвалност српски члан Предсједништва изразио је због подршке Руске Федерације Дејтонском мировном споразуму, чију годишњицу потписивања БиХ обиљежава за мање од мјесец дана - наводи се у саопштењу.

Додик је информисао Лаврова о притисцима које трпи Република Српска у вези са захтјевима за одрицањем од механизма заштите путем ентитетског и етничког вета зарад ЕУ интеграција, којих се, како је нагласио, Република Српска никада неће одрећи.

Поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, руски шеф дипломатије је, у телефонском разговору са српским чланом Предсједништва БиХ, још једном изразио подршку Руске Федерације овом споразуму и свим одлукама Републике Српске које су у складу са њим.

Лавров је потврдио да се спрема састанак Додика и предсједника Руске Федерације Владимира Путина до краја године.

Руски шеф дипломатије најавио је и отварање одјељења Амбасде Руске Федерације у Бањалуци, као и два културна центра - један у Бањалуци у Републици Српској и у ФБИХ.

Током телефонског разговара Додик је поновио да Република Српски не жели у НАТО савез.

Такође, било је ријечи и о набавци руских вакцина, које ће моћи да добије и Република Српска и то око 200.000 комада до Нове године.

Поводом предстојећих локалних избора, министар Лавров пожелио је српском члану Предсједништва БиХ и његовој партији, СНСД-у, много успјеха.