latinica  ћирилица
29/10/2020 |  13:32 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Танасковић за Радио Српске: Турска се није одрекла неоосманистичке политике

Савремена Турска и њена политичка и војна експанзија на сјеверу Африке, Медитерану, Блиском истоку и Кавказу је концепт неоосманистичке политике која никада није одбачена, сматра филолог и бивши дипломата из Београда Дарко Танасковић.
Дарко Танасковић (фото: sveosrpskoj.com) -
Дарко Танасковић (фото: sveosrpskoj.com)

Професор Тансковић је за Радио Републике Српске оцијенио да се, као зачетник ове доктрине сматра бивши министар иностраних послова Турске Ахмет Даутоглу који је аутор књиге "Стратегијска дубина".

Појам неоосманизма је дубоко уткан у турско друштво, а као стратегијска доктрина у спољним пословима ове земље је реалност чега требају бити свјесне све земље, које остварују контакте и развијају дипломатско-конзуларне односе са званичницима Турске, сматра професор Дарко Тансковић.

Говорећи о затегнутим односима Турске и Француске Танасковић је рекао да су и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган као и француски Емануел Макрон веома амбициозни политичари.

Ердоган покушава на себе преузети заштитничку улогу за све муслимане, а амбициозни Макрон жели да себе представи као државника, који има значајну улогу, како у НАТО-у, тако и у Европској унији.

Проблеми између Турске и Француске нису искључиво везани за различите интересе у Либији, Медитерану и Кавказу него су оптерећени и због односа двије земље према Јерменима.

Француска, у којој живи јака јерменска заједница, је прва у парламенту усвојила Резолуцију о геноциду над Јерменима који су Турци починили 1915.године, што је у Турској изазвало изузетно негатвне реакције, каже Танасковић.

Он је нагласио да су Француска, Аустрија и Њемачка противници било каквих преговора око уласка Турске у ЕУ.