latinica  ћирилица
28/10/2020 |  20:20 ⇒ 21:44 | Аутор: СРНА

Пленковић: Пооштравати епидемиолошке мјере, али настојати избјећи затварање

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је вечерас да ће се са порастом броја обољелих и умрлих од посљедица вируса Ковид-19 пооштравати епидемиолошке мјере, али и настојати избјећи затварање и рестриктивне мјере какве су биле на прољеће.

- Ситуација је под контролом. Утакмицу балансирања између одржавања здравља и привредних активности мораћемо водити док се не дође до вакцине. До тог тренутка пооштраваћемо мјере, али и настојати избјећи затварање и број рестриктивних мјера какве смо имали на прољеће - рекао је Пленковић новинарима након заједничке сједнице Предсједништва и Националног вијећа ХДЗ-а.

Коментаришуђи ширење вируса, те увођење строжих мјера широм Европе, Пленковић је рекао да је у Хрватској, након погоршане епидемиолошке ситуације, донесен нови пакет мјера ради онемогућавања ширења заразе.

- Бројеви у многим државама ЕУ су пуно гори него у Хрватској - рекао је Пленковић.

Он је захвалио епидемиолозима и љекарима који посљедњих осам мјесеци улажу надљудске напоре и позвао грађане који су позитивни на тестирању да транспарентно информишу службе о својим контактима и омогуће њихово праћење.

- Ако су људи искрени и наведу све контакте, тај посао је лакши - рекао је Пленковић, преносе хрватски медији.