latinica  ћирилица
28/10/2020 |  16:42 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Шеранић: Рапидан пораст хоспитализованих лица (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Бањалуци да је евидентиран рапидан пораст броја хоспитализованих лица, којих је тренутно 546 у болницама Српске.
Ален Шеранић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Ален Шеранић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Шеранић је рекао да су болнице у Српској притиснуте великим бројем пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом, али и домови здравља, прије свега када је ријеч о праћењу контаката лица заражених вирусом корона и лица која су у изолацији.

Он је додао да се изналазе могућности реорганизације у болницама, додатних капацитета и како организовати редован рад у пружању здравствене заштите.

- Данас смо са деканима медицинских факултета разговарали о повратку специјализаната у матичне установе да би могли помоћи, али и ангажовању студената у хигијенско-епидемиолошким службама - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре након састанка званичника Српске о погоршаној епидемиолошкој ситуацији.

Истакао је да ће у наредном периоду бити учињено све да се пацијентима пружи несметана здравствена заштита.

- Молим грађане за разумијевање, налазимо се у врло тешкој ситуацији. Свјесни смо и чињенице да се у појединим локалним заједницама дуже чекају резултати тестирања. Направили смо јасну мрежу према домовима здравља у смислу узимања узорака и упућивања на анализу, враћања повратних информација. Гледаћемо да кроз примарну здравствену заштиту укључимо додатне капацитете да би грађани што прије могли да добију потребне информације - закључио је Шеранић.