latinica  ћирилица
28/10/2020 |  16:26 ⇒ 16:30 | Аутор: СРНА

Обустављена расподјела респиратора "Сребрене малине" због неисправности

Расподјела 100 респиратора које је увезло предузеће "Сребрена малина" биће обустављена након што је установљено да нису исправни, речено је из Федералне управе цивилне заштите.

Вршилац дужности директора Федералне управе цивилне заштите Мустафа Кадрибеговић објаснио је да је одлука донесена након што је јуче, када је почела инсталација, у Кантоналној болници Горажде установљено да два респиратора имају системску грешку и јутрошњег неуспјешног покушаја инсталирања прва два од 16 планираних у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву.

- Сматрамо да нема потребе више покушавати, док се не утврди у чему је проблем. У контакту са инсталатерима сам добио информацију да се сумња у софтверску грешку, али то је само једна од могућности - истакао је Кадрибеговић за Н1.

Кадрибеговић је рекао да је разговарао и са шефом екипе за инсталацију и директором фирме "Професионал медик" из Београда, која се јавила бесплатно да инсталира респираторе.

- Како сам добио објашњење, уређаји раде коректно са 50 одсто, па чак и 70 одсто волумена, али код 100 одсто долази до одступања. Они ће се обратити, вјероватно, произвођачу ових респиратора у Кини - навео је Кадрибеговић.

Сви респиратори биће враћени у складиште у Рајловцу, гдје су били мјесецима смјештени.

Фирма "Сребрена малина" у априлу је у Федерацију БиХ увезла 100 респиратора које је платила 10,5 милиона КМ.

Након што се на два тендера за инсталирање респиратора нико није пријавио, предузеће "Професионал медик" из Београда понудило је да постави свих 100 респиратора, и то бесплатно.

Набавка ових респиратора предмет је истраге Тужилаштва БиХ.