latinica  ћирилица
28/10/2020 |  16:14 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Суђење за убиство Крунића: Трагови барута на лицу, рукама и одјећи Балде

Хемијским вјештачењем на одјећи Жељка Ковачевића, убијеног нападача на Славишу Крунића, пронађени су трагови барута као и на лицу, рукама и одјећи Емилија Балде, оптуженог у овом случају.
Окружни суд Бањалука - Фото: СРНА
Окружни суд БањалукаФото: СРНА

То је у бањалучком Окружном суду потврдила вјештак Биљана Васић Дакић на суђењу Балди, Бенедију Ђукановићу и Родољубу Гајић, оптуженима у случају убиства Крунића и његовог радника Жарка Павловића (38) те за покушај убиства Горана Илића.

Трагови барутних честица пронађени су на Ковачевићевој јакни и патикама, док су тренерка и доњи веш били натопљени крвљу те нису могли утврдити присуство.

Осим тога, приликом вјештачења Балдових одјевних предмета, на јакни, мајици, дуксу, патикама и доњем дијелу тренерке такође су пронађене барутне честице.

На питање да ли је сигурна да се ради о честицама које потичу од барута вјештак Васић-Дакић рекла је да је сигурна у то јер се како је навела, оне другачије манифестују током хемијске анализе у односу на друге и у појавном облику карктеристична је њихова разлика.

Ђукановићев адвокат Татјана Савић рекла је да вјештачење односно метода коју је вјештак користила непоуздана, и не користи се у свијету, а остали браниоци придружили су се њеном приговору.

Пред судом је требало да свједочи и судски вјештак Грегор Ковач, али се он није појавио због пандемије вирусом корона јер није могао да дође из Словеније.

Његово саслушање заказано је за 18. новембар путем видео линка ако се до тада стекну све сагласности и испуне технички услови.

Вјештак из Цеља требало би да упореди одузете аутомобиле са возилом са видео снимка надзорних камера за које тужилаштво тврди да је користио један осумњичени.

Подсјећамо, Крунић и Павловић убијени су 22. априла прошле године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа.

Тада је рањен Илић, а у размјени ватре убијен је Жељко Ковачевић, који је означен као један од нападача.

Оптужница Ђукановића и Балду терети да су заједно са Ковачевићем организовали и припремили злочин.

Родољуба Гајића, Крунићевог радника и члана личног обезбјеђења његове супруге и дјеце, терете за помагање убиства јер је Ковачевићу одао информације о кретању свог газде и обезбјеђења.

Према оптужници убиство су извршили Ђукановић и Ковачевић, који су испалили најмање 36 хитаца на аутомобил у којем се налазио Крунић, док је Балдо био осматрач.