latinica  ћирилица
28/10/2020 |  15:23 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Бесплатан боравак у вртићу остварило 29 дјеце са сметњама у развоју

Право на бесплатан боравак у 15 предшколских установа у Републици Српској током септембра је остварило 29 дјеце са сметњама у развоју, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Средства за суфинансирање боравка дјеце директно се исплаћује предшколским установама.

Од укупно 29 малишана, који имају налаз и мишљење првостепене стручне комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце и омладине са сметњама у развоју, 23 дјеце похађа јавне предшколске установе, а шесторо приватне предшколске установе.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске наводе да нису запримили документацију која се односи на дјецу без родитељског старања, те позвали старатеље то учине.

Осим тога, и родитељи дјеце са сметњама у развоју, која имају налаз и мишљење стручне комисије, треба да доставе документацију предшколским установама у која су дјеца уписана ради остваривања права на бесплатан боравак.

- Уколико постоји заинтересованост родитеља или старатеља, потребно је да се обрате предшколским установама с циљем укључивања дјеце у неки од предшколских програма, а поштујући најбољи интерес дјетета - наводе из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске средства за суфинансирање боравка дјеце у предшколској установи исплаћује директно предшколским установама.

Право на бесплатан боравак у предшколској установи предвиђено је Законом о предшколском васпитању и образовању.