latinica  ћирилица
28/10/2020 |  13:48 ⇒ 14:32 | Аутор: banjaluka.net

Вишковић: Смањимо контакте, смањићемо број заражених и сачувати привреду Српске

Због знатно погоршане епидемиолошке ситуације и алармантног броја заражених у протеклим данима у Републици Српској, данас ће у Административном центру Владе бити одржан састанак званичника Српске, пише banjaluka.net.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

На састанку би требало да буду разматрани механизми даље борбе са пандемијом вируса корона, али увођење рестриктивнијих мјера, које би могле имати катастрофалне посљедице по привреду, за сада није у плану, рекао је у интервју за Бањалука.нет Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

- Не треба плашити грађане, нити стварати панику. Ми ову ситуацију можемо држати под контролом уколико се сви будемо понашали одговорно. Рјешење ове ситуације није ко ће и када донијети коју мјеру, него колико ћемо ми спроводити и придржавати се тих мјера. Смањимо контакте и смањићемо број заражених, заштитићемо здравље наших људи и привреду и нећемо доћи у ситуацију да уводимо радикалније мјере - поручио је Вишковић.

Интервју преносимо у цијелости:

Процјене епидемиолошке ситуације у Републици Српској уопште нису охрабрујуће. Шта можемо очекивати у наредном периоду?

ВИШКОВИЋ: Тренутна епидемиолошка ситуација није повољна и из тог разлога ће данас у згради Владе Републике Српске бити одржан састанак, којем ће присуствовати представници институција, здравственог сектора и градоначелници највећих градова у Српској. Да бисмо епидемиолошку слику и ширење вируса ставили под контролу и имали што мање штетне посљедице и по здравље и по привреду морамо функционисати као тим и радити синхронизовано и заједно.

Заблуда је мислити да се само одлукама Штаба или Владе може ријешити тренутна ситуација. Све и један грађанин је тај који може помоћи или одмоћи да се ова ситуација што прије ријеши. Најбољи увид у тренутну епидемиолошку слику у Српској имамо уколико посматрамо статистику, а она каже да је позитиван Ковид тест потврђен код чак 50 одсто тестираних или код сваког другог тестираног грађанина, на дневном нивоу. Да бисмо зауставили ширење вируса и гушење здравственог сектора, како ситуација не би ескалирала, сви морамо приступити озбиљније и одговорније, јер у томе је кључ рјешења.

Не треба да се заваравамо, у овом моменту немамо нити лијек нити вакцину, која је медицински потврђена, нити опробан и потпуно сигуран и поуздан начин борбе са овим вирусом. Још увијек је једини и најефикаснији начин борбе придрижавање епидемиолошких мјера, а то првенствено значи ношење заштитне маске, одржавање физичке дистанце и хигијена. Свакако, апелујем на грађане, што препоручује и медицинска струка, да избјегавају масовна окупљања и боравак у затвореним просторијама гдје постоји могућност контакта са потенцијално зараженим особама, да се изолују и кретања сведу на минимум и у кругу породице и блиских пријатеља. Још једном апелујем на грађане да се придржавају епидемиолошких мјера, јер је то једини начин да се заштитимо од вируса.

Које су додатне мјере које се разматрају?

ВИШКОВИЋ: Све епидемиолошке мјере које су до сада донесене првенствено су препорука Свјетске здравствене организације и нису производ појединаца унутар нашег друштва. Мјере препоручује СЗО и само је питање момента када ћете ту неку мјеру морати примјенити. Ни један Штаб, нити Влада, нити предсједник Владе не измишља, нити доноси мјере сам, а да се те исте мјере не спроводе било гдје у свијету. У питању су мјере које су општепознате у Европи и читавом свијету и само се врши процјена када и у ком моменту ће бити која мјера примјењена и код нас.

Да бисмо избјегли најгори сценарио, а то је онај који смо могли гледати у Европи, прије свега Италији, гдје сте видјели да су болесници били по ходницима, да нису могли да буду примљени у болницу, да се чак и у случају најгорих исхода, смрти, пацијенти нису могли сахрањивати на уобичајан начин. Ово је врло озбиљна ситуација. Не треба плашити грађане, нити стварати панику, ми ову ситуацију можемо држати под контролом уколико се сви будемо понашали одговорно.

Вирус се не може пренијети, ако се сви придржавају мјера и избјегавају све ове контакте о којима говоримо. У наредном периоду, поготово што улазимо у зимски период треба избјегавати затворене просторе, треба апеловати на те људе који раде да се строго придржавају епидемиолошких мјера и препорука Института за јавно здравство Српске, да сва окупљања, као што су славе, рођендани, дружења бар у овом неком наредном периоду избјегавамо, смањимо или бар сведемо на најужи дио наше породице и домаћинства.

Знам да наша традиција налаже такве обичаје да је и за сахрану и за славу предвиђена трпеза за већи број људи, али у наредном периоду то морамо смањити уколико желимо да сачувамо здравље и наше и наших надражих, али исто тако да сачувамо привредни амбијент у Републики Српској. Ми не морамо ништа забрањивати, али нам се може десити да у једном моменту имамо 50 одсто обољелог становништа и онда се поставља питање ко ће радити, ко ће у том привредном субјекту производити.

Рјешење ове ситуације није ко ће и када донијети коју мјеру, него колико ћемо ми спроводити и придржавати се тих мјера. Можемо ми донијети мјере, али ако се ми не будемо придржавали тих мјера, ако будемо крили контакте, као што до мене од људи из здравственог сектора долазе информације, нећемо спријечити ширење вируса.

Смањимо контакте и смањићемо број заражених, заштитићемо здравље наших људи и привреду и нећемо доћи у ситуацију да уводимо радикалније мјере.

Споменули сте и привредни амбијент. Уз мјере које је Влада предузимала за помоћ привреда је успјела до сада успјела да се носи са пандемијом вируса корона?

ВИШКОВИЋ: Тачно, ми смо предузимали мјере и наше мјере су сигурно дале одређене резултате и то је видљиво. Чак и они који критикују и који не критикују морају да прихватају чињенице и статистику, а она каже да ми послије Србије имамо и најмањи пад БДП-а у два квартала ове године. Имамо расподјелу прихода из Управе за индиректно опорезивање најбоље од када је та установа формирана, имамо више запослених људи у овом периоду, него отпуштених.

Све су то ствари и мјере које смо ми предузимали, али да не бисмо сада све то угрозили зато ја апелујем на грађане, на раднике, све становнике да се понашају одговорно и заштите радна мјеста, заштите пензије, плате, социјална давања, буџет и Републике и локалних заједница и на крају крајева и Републику Српску. Ако волимо себе, своју породицу, своје мјесто и Републику Српску најбоље ћемо то доказати, тако што ћемо се у овој ситуацији придржавати и поштовати мјере. Нај тај начин ћемо, као појединци дати највећи допринос и за нашу породицу.

Каква је ликвидност буџета?

ВИШКОВИЋ: Ми смо у девет мјесеци ове године имали пад прихода у буџету на нивоу 5,7 одсто, што је новачно посматрајући негдје око 105 милиона КМ. Највећи пад је био у индиректним порезима, негдје око 80 милиона, док је мали пад забиљежен и у директним порезима и неким другим ставкама. То значи да је буџет у овим тренуцима ликвидан, да се извршавају све обавезе, да нема кашњења у исплати нити једне обавезе која се извршава из буџета.

Уредно сервисирамо све обавезе из буџета. Пензије, плате, подстицаје и аграрна плаћања се никада редовније нису исплаћивале. Иста ситуација је и са обавезама према пољопривредним произвођачима и свим осталим давањима и обавезама према борачким популацијама. Све оно што је у буџету пројектовано, то се са календаром који је предвиђен буџетским системом и поштује. Према томе, прича опозиције је стара више од десет година. Сјећам се периода када је опозиција пред изборе најавила како од септембра неће бити више пензија. Од тога је прошло и 15 година, пензије су и више него редовне, тако да је то нека рециклирана, јефтина политичка прича и не треба је ни коментарисати.

Доста се прича о судбини кадрова ДНС-а у институцијама Републике Српске.

ВИШКОВИЋ: Судбина кадрова ДНС зависи искључиво од ДНС-а и ни од кога другог. Како се они буду понашали и на локалном и на републичком нивоу, таква ће бити и судбина њихових кадрова. То је и договор руководства ДНС-а и СНСД-а. Уколико се они буду коректно понашали у овом циклусу таква ће бити и њихова судбина.