latinica  ћирилица
28/10/2020 |  13:15 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Београд ће поново покренути питање ЗСО

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да ће српска страна током предстојећих техничких разговора у Бриселу поново покренути питање неспровођења договора о заједници српских општина.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Петковић је у разговору са норвешким амбасадором Јерном Еугеном Јелстадом истакао да је спровођење преузетих обавеза предуслов да "разговори теку у доброј вјери".

Он је навео да одбијање Приштине да омогући формирање ЗСО дијалог доводи у застој и умањује шансе за напредак у наставку процеса нормализације односа.

Информишући норвешког амбасадора о политичко-безбједносној ситуацији на Косову и Метохији, Петковић је истакао да су у протеклих неколико мјесеци све учесталији напади на Србе и њихову имовину у селима јужно од Ибра, на Косову и Метохији.

Он је нагласио да то изазива велику забринутост српског народа у покрајини, али и ствара веома лошу атмосферу у дијалогу Београда и Приштине, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је рекао је да би представници међународне заједнице у Приштини требало да искористе свој политички утицај и осигурају да безбједност за све и владавина закона у овој покрајини не буду само мртво слово на папиру.