latinica  ћирилица
28/10/2020 |  12:07 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Да ли смо дио социјалног експеримента?

Хрватски молекуларни биолог Мирослав Радман оцјењује да је човјечанство тренутно, можда, "дио социјалног екперимента" када је ријеч о вирусу корона и пита зашто се друштво узнемирава око 400 преминулих у Хрватској "од и уз вирус", а не око 50.000 оних који годишње умру?
Мирослав Радман (фото:pxll)) -
Мирослав Радман (фото:pxll))

Радман, који је члан Савјета хрватске Владе за борбу против вируса корона и носилац француског одликовања Легија части, указује да Хрватска годишње има од 51.000 до 52.000 мртвих, док је 400 умрлих доведено у везу са вирусом короном од почетка пандемије.

- Колико би од ових 400 људи умрло и без вируса никада нећемо сазнати, а углавном су били стари и болесни - наводи Радман, а преносе хрватски портали.

Он има сумње и када је ријеч о тестирању становника на овај вирус.

- Питање је колико је тестова урађено и јесу ли вршени насумице. Ако желите да икада не буде више од 1.000 заражених дневно - направите максимум 999 тестова... Овом несланом шалом обраћам се свјетској струци. Шта је са ових више од 50.000 мртвих годишње /у Хрватској/ и зашто смо се концентрисали само на ових 400? Нешто ми ту не штима - наводи Радман.

Он је свјестан чињенице да ће разумни људи рећи да неће чекати да 100.000 људи умре, те да се зато реагује када их је 50 или 100.

- То је тачно, али веће ресурсе стављамо на око 400 него на око 50.000 умрлих годишње. Чини се да је све то диспропорционално, да смо овог пута ми, или неко други, одлучили да се плашимо - објашњава Радман, а преноси Макс портал.

Он указује на чињеницу да је свињски грип у Француској убио сличан број људи, само што нико о томе није писао ни говорио.

- Када прође ова година, волио бих да знам колика је била смртност у Хрватској и другим земљама и спреман сам на изненађења - поручује Радман.