latinica  ћирилица
27/10/2020 |  19:49 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Кошарац: Све компаније које чувају своје запослене заслужују помоћ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је вечерас да предузеће "Мојић" из Бијељине није смањивало број запослених током епидемије ковида 19, без обзира на смањен промет у својим малопродајним објектима, те поручио да све компаније које нису отпуштале раднике заслужују помоћ институција власти.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Захваљујем овој породичној фирми, као и свим компанијама које нису отпуштале раднике током епидемије вируса корона. Разумијем све напоре које улажу да се сачува свако радно мјесто и у том смислу ћемо сигурно кроз радну групу за социоекономски одговор на ковид 19 при Савјету министара, али и у ентитетским владама знати цијенити то, у смислу рефундације одређених трошкова управо компанијама које нису отпуштале раднике - рекао је Кошарац након састанка са руководством компаније "Мојић".

Он је нагласио да га у овом тешком времену проузрокованом ковидом 19 посебно радује оптимизам и то што власници компаније размишљају како унаприједити пословање, не само у материјалном смислу, него и када је ријеч о асортиману производног програма и отварању нових радних мјеста.

- То још једном потврђује да су и Република Српска и Бијељина добро мјесто за инвестирање. У том контексту ћемо сигурно у домену који омогућава законски пропис овој компанији и компанијама које желе да увезу машине за производњу излазити у сусрет - рекао је Кошарац.

Он каже да је веома пријатно изненађен чињеницом да је ова бијељинска компанија већ почела да извози у земље ЕУ, заједно са једном респектабилном компанијом, фирмом "Гатарић" из Прњавора.

- Наравно, извоз и у земље Цефта је за нас веома важан са аспекта наших међународно потписаних уговора. Министарство спољне трговине и економских односа ће, прије свега, кроз политике које буде заговарало и промовисало кроз Савјет министара, штитити домаћу производњу - поручио је Кошарац.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Ћорић, на чији позив је Кошарац посјетио компанију "Мојић", рекао је новинарима да је са руководством фирме разговарано о изазовима са којима се привредници у Српској суочавају у времену епидемије вируса корона.

- Наши привредници проналазе неке додатне могућности у овом тешком времену, изналазе додатне капацитете како би сачували број запослених, одржали ниво производње и своје дјелатности - нагласио је Ћорић.

Он је истакао да је свако радно мјесто које су успјели да сачувају током епидемије вируса корона изузетно важно.

- Свим послодавцима дајем пуну подршку и истовремено позивам грађане да се придржавамо прописаних мјера - рекао је Ћорић.

Тешо Мојић, директор и власник компаније "Мојић" која запошљава 70 радника, навео је да је Кошарцу и Ћорићу данас представљено оно што се у фирми тренутно ради, као и неке нове идеје за унапређење пословања, посебно у вријеме епидемије.

- Сваки разговор са људима из државних органа може донијети нове идеје и помоћи да пребродимо ову ситуацију - рекао је Мојић.