latinica  ћирилица
27/10/2020 |  15:32 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

Кошарац: Привреда мора да функционише без обзира на пандемију

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац сматра да привреда треба и мора да функционише, без обзира на глобални проблем вируса корона који потреса и Републику Српску и Федерацију БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Без обзира на чињеницу да је произведена једна врста стреса и неке нове изазове, привредни живот треба да функционише - рекао је Кошарац у Бијељини, гдје учествује на Пословном форуму менаџера.

Кошарац је захвалио свима који дају допринос јачавању начина на који то треба учинити, било да је ријеч о јавном или приватниом сектору.

Он је истакао да је здравствено стање грађана Републике Српске и ФБиХ најважније, али да треба бити и свјестан чињенице да живот не смије стати.

- Из аспекта привреде и привредне заједнице треба дефинисати адекватну политику, а са тим у вези рекао бих да смо на почетку епидемије ковида 19 имали врло јасне политике Савјета министара кад је ријеч о проходности граничних прелаза у спољнотрговиском промету, када је била у питању потпуна мобилност агенција за ветеринарство и када је у питању роба анималног поријекла - рекао је Кошарац.

Он је оцијенио да се у првим данима пандемије одговорило на прави начин.

Када је ријеч о појави вишкова производа, прије свега животињског поријекла, Кошарац каже да су у том смислу дефинисане политике да се настави са спољнотговинским прометом на темељу одређених уговора које има БиХ.

- Покушали смо и да отворимо нова тржишта, те смо у том смислу у интензивним разговорима са представницима Европске комисије како бисмо отворили тржиште ЕУ за одређене производе за које се процјењује да постоје вишкови. Од тога нећемо одустати јер је то веома значајно за наше произвођаче - рекао је Кошарац.

Он је изразио очекивање да ће Европска комисија из декларативног приступа прећи на потпуно објективан и одговоран начин и омогућити привредницима из Републике Српске и ФБиХ да извозе одређене производе у земље ЕУ.

- То би била снажан и веома видљива подршка ЕУ. Са друге стране, видљиво је да покушавамо да у контактима са међународним финансијским оранизацијама нађемо додатна средства за оне секторе за које процјењујемо да су најгроженији - рекао је Кошарац.

Он је рекао да постоје обећања да ће бити обезбијеђена значајна финансијска средства у виду грантова што би могло да рехабилитује "одређене потресе који постоје у тим секторима".

Кошарац каже да ће се у договору са међународним финансијским организацијама тражити да се дистрибуише новац неопходан за санирање посљедица ковида 19, како у јавном, тако и у реалном сектору.

Он је похвалио потпуну мобилност институција ентитета, посебно Републике Српске која покушава дати адекватне политике и одговоре, односно да растерети и пружи подршку реалном сектору.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да Пословни форум, који се одржава шести пут у овом граду, даје слику о привредним приликама и да је значајно да се одржава и у вријеме пандемије вируса корона.

- Најбитније је да сачувамо здравље људи, али је веома важно да сачувамо предузећа у овом времену - рекао је Мићић.

Он је навео да ће Градска управа Бијељина наставити да ради на стварању доброг амбијента за оне који желе да се баве бизнсисом.

- Треба учинити све да вирус корона што мање утиче на отварање нових радних мјеста - истакао је Мићић.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић изразио је очекивање да ће Пословни форум допринијети у настојањима да се очува домаћа економија.

- Чули смо много нових идеја и сугестија како бисмо изашли из свега са што мање губитака и штете - рекао је Рачић.

Шести Пословни форум менаџера "Бијељина 2020", који траје данас и сутра, организује Центар за едукацију "Про едука" из Бањалуке.

Генерални покровитељ је град Бијељина, покровитељ Влада Републике Српске, а партнер Подручна привредна комора Бањалука.