latinica  ћирилица
27/10/2020 |  11:39 ⇒ 12:08 | Аутор: РТРС

Мехдин Јакубовић упутио захтјев за исправку неистинитог изражавања

Мехдин Јакубовић, припадник Оружаних снага БиХ, упутио је "захтјев за исправку неистинитог изражавања", због текста портала banjaluka.net под називом "Вехабије планирале атентат на Додика, Вучића и Вулина", који је објавила СРНА, а наш портал преузео.
Писање - Фото: илустрација
ПисањеФото: илустрација

Захтјев, који је у име Јакубовића упутила адвокатска канцеларија, преносимо у цијелости:

ЈП Радио-телевизија Републике Српске Бања Лука, дана 25.9.2020. године објавила је чланак са насловом: "Вехабије планирале атентат на Додика, Вучића и Вулина". У том тексту дословно стоји: "У документацији безбједоносних служби је наведено да је "главни организатор још нерасвијетљеног покушаја атентата на Александра Вучића, тадашњег премијера, а сада предсједника Србије 11. јула 2015. године у Поточарима код Сребренице био извјесни Мехдин Јакубовић из Сребренице, официр Ренџерског пука Оружаних снага БиХ. "Обавјештајна сазнања показују да је Јакубовић неколико дана прије покушаја атентата на Вучића одабрао групу себи оданих вехабија те их припремао и обучавао за напад на Вучића. Иначе, та Јакубовићева група кренула је да линчује Вучића у Поточарима тек када је он гласно узвикнуо "Текбир", чиме им је дао знак да крену у покушај убиства. Сам Јакубовић је познат по томе да у БиХ, али и по иностранству окупља и организује муслимане те им држи предавања са циљем даљег ширења радикалног ислама, наведено је у документима обавјештајних служби".

Тај чланак садржи низ неистинитих навода, спекулација, инсинуација којима се Мехдин Јакубовић прави озбиљан терориста, шта-више, вођа некакве имагинарне терористичке групе, при чему је објављено његово пуно име и презиме, те радно мјесто. Објављивањем таквог чланка не само да се вријеђа лични и професионални углед и ауторитет Мехдина Јакубовића, већ је тим, нимало безазленим неистинама, озбиљно угрожена његова и сигурност његове породице.

Једини навод у цијелом тексту који је истинит јесте да је Мехдин Јакубовић припадник Оружаних снага БиХ. Сама чињеница да је Јакубовић професионално војно лице довољна је да се изведе закључак у којој мјери су фиктивни наводи о повезаности Јакубовића с догађајем из тог чланка. Наиме, да би уопште био постављен на дужност коју обавља, а обзиром да својим радним задацима и пословима штити сигурност и интересе БиХ, располаже тајним подацима итд. Јакубовић је морао проћи сигурносне провјере од стране надлежних сигурносних органа. Дакако, да су постојале било какве сумње сигурносне сметње, јасно је да ту дужност не би могао обављати.

Осим чињенице да на страни Јакубовића не постоје никакве сигурносне сметње, истичемо и то да је Јакубовић за свој рад у Оружаним снагама, исказани степен одговорности, преданост и професионалност од стране надређених редовно оцјењиван највећим оцјенама. Уз то, Јакубовићу су за његов рад, залагање и допринос додијељена бројна признања и похвале.

Супротно ономе у каквом свјетлу се настоји приказати, Мехдин Јакубовић је узоран грађанин, који ужива висок углед у Оружаним снагама БиХ, али и широј друштвеној заједници. Стога, сувишно је образлагати да Јакубовић није ни на који начин повезан са ,"Нападом на Вучића у Поточарима", да нема апсолутно никаквих додира са било каквим радикалистима, нити ичим другим са тиме се повезује чланком који сте објавили.

Сходно свему наведеном, овим путем тражимо да без одлагања извршите исправку неистинитог изражавања, објавите је на предметном порталу са истим значајем те задржите једнак вренменски период као и оспорени чланак.

Радо ћемо Вам дати на увид бројне материјалне доказе којима су поткријепљени сви горе изнијети наводи, дакако ро добијању одобрења Министарства одбране БиХ.