latinica  ћирилица
26/10/2020 |  18:49 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Нове епидемиолошке мјере изазвале бурне политичке расправе (ВИДЕО)

Нове епидемиолошке мјере у Републици Српској довеле су и до политичких расправа. Донесене су са циљем заштите грађана али и привреде поручио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић, реагујући на критике посланика ПДП-а у Народној скупштини. Ковачевић је навео да је ријеч о популистичком потезу и да представници ове партије политички интерес стављају изнад здравља грађана. Опозиција је негодовала и због прекида наставе у школама.

Због погоршане ситуације Републички кризни штаб увео је додатне мјере. Једна од њих је и скраћено радно вријеме угоститељских објеката, али и прекид наставе у школским објектима. Док се у појединим земљама региона уводе драстичније мјере, попут полицијској часа и забране кретања то у Српској за сада није случај. Ипак, политичке оцјене ових одлука, не изостају.

- Ја се заиста дивим здравственим радницима и честитам на свему што раде, али морам да нагласим да се они овдје не боре само против вируса, него и против непостојања система. Међутим, у овом случају институције су потпуно заказале - нагласила је Јелена Тривић, посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске.

Са друге стране ове наводе популистичким оцјењује портпарол СНСД-а Радован Ковачевић. Констататује да је епидемиолошка ситуација озбиљна и да захтјева озбиљне и одговорне мјере. Подсјећа да се у бројним земљама уводе драстичније мјере и обуставља рад у привредним дјелатностима.

- Власт у Републици Српској у овој ситуацији се понаша крајње одговорно и у складу са препорукама струке, а све са циљем да се пронађе оптималан модел који ће на адекватан начин сачувати здравље људи, смањити могућност ширења вируса, али и заштити интересе наше привреде - рекао је Ковачевић.

Представници појединих политичких партија критикивали су и обуставу рада школа у Републици Српској. ДНС поручује да једна таква мјера није могла бити донесена као хитна, а СДС тврди да се струка питала мање од политике. СНСД истиче да брига за здравље становника нема алтернативу.

- Мјере које су донесен сада требало би да гарантују да нећемо, попут неких земаља у региону и бројних у Европи, морати доносити оне најригрозније мјере које би нанијеле озбиљне штете нашој привреди, али и укупном квалитету живота наших грађана - додао је Радован Ковачевић.

Надлежни инспектори су у протеклих седам дана изрекли мјеру седмодневне забране рада за још 11 угоститељских објеката у Републици Српској, јер је утврђено да се нису придржавали заштитних мјера с циљем спречавања и сузбијања заразних болести, саопштено је из Инспектората Српске. Извршено је двије и по хиљаде контрола у којима су у 34 случаја субјекти затечени у прекршају, те су им изречене и казне у износу од 41 хиљаду марака.