latinica  ћирилица
23/10/2020 |  10:32 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Српска ће успјешно организовати Првенство југоисточне Европе у биатлону

Смучарски клуб "Романија" Пале већ деценијама упјешно развија смучарске спортове.
Биатлон - Фото: РТРС
БиатлонФото: РТРС

Клуб је изњедрио многе олимпијце, успјешне спортисте и упркос свим тешкоћама опстаје, ствара нове генерације и, како каже предсједник клуба, Љубиша Танић, организује нова такмичења која промовишу Републику Српску и све њене потенцијале. 

Он истиче да клуб већ дуго предано ради на припреми Првог првенства југоисточне Европе у биатлону, које би требало да окупи такмичаре из 15 земаља и промовише све туристичке и спортске потенцијале Републике Српске, али да епидемиолошка ситуација значајно отежава организацију овог такмичења.

- Министарство породице, омладине и спорта је генерални покровитељ такмичења и стална нам је подршка да не одустанемо од такмичења и учинићемо све да, поштујући све мјере, организујемо овај велики догађај. Министарство је много је учинило на развоју нордијског центра "Дворишта" што нам је јако важно за ово такмичење и зато нема одустајања - каже Танић.

Период у којем нема такмичења због свјетске пандемије у клубу ће, како кажу, искористити да препакују Статут, уреде скупштину и спремни дочекају примјену новог Закона о спорту од почетка наредне године.

- Нови Закон о спорту је јако важан документ и показатељ да се у Министарству озбиљно ради и размишља о спорту и спортистима и начину да им се помогне. Недавно је одржан и састанак са олимпијцима који то потврђује. Наш представник је била Тања Каришик Кошарац, која је троструки учесник Олимпијских игара - истиче Танић.

Смучарски клуб "Романија" Пале препознат је као клуб од посебног значаја у својој грани спорта и, осим подршке надлежних институција, најважнији извор финансирање су им двије међународне организације, Интернационална биатлон унија и ФИС, гдје се клуб такмичи у нордијском трчању и биатлону, а новац се зарађује на основу остварених резултата.

- Осим тога, постоји и новац који они улажу у развој и то нам је ослонац за финансирање и углавном се користи за улагање у опрему, скијање, путовања и тренинге. Имамо и подршку локалне заједнице и неколицине спонзора. Захваљујући свему томе успијевамо да органиујемо тренинге, одржавамо форму и спремамо се за међународна такмичења - објашњава предсједник СК "Романија" Пале.

Танић наглашава да клуб предано ради и на едукацији стручног кадра и стварању млађих селекција гдје се плански обилазе школе и селектују таленти како би створили нове такмичаре који ће успјешно замијенити старије.

Потенцијал имамо али је потребно много рада и одрицања да би се остварио резултат, кажу у клубу у којем су нарочито поносни на младог Алексу Вуковића, који је освојио 26.мјесто на јуниорској олимпијади у Швајцарској прошле године.