latinica  ћирилица
22/10/2020 |  19:26 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Бањалука: Са новим вртићима укинути листе чекања (ФОТО/ВИДЕО)

План је да се у наредном периоду у Бањалуци у потпуности укину листе чекања за јавне вртиће, каже градоначелник Игор Радојичић. Да би ово било и реализовано, завршава се изградња три предшколске установе, а радови за два вртића требало би да почну. Укидању листе чекања, али и реализацији демографске политике помаже и обнова старих предшколских установа, коју, осим градске управе, иницира и подржава Влада и Кабинет предсједнице Српске Жељке Цвијановић.
Цвијановић обишла предшколску установу "Наша дјеца" и вртић "Невен" - Фото: РТРС
Цвијановић обишла предшколску установу "Наша дјеца" и вртић "Невен"Фото: РТРС

Замјеном столарије, обновом фасаде и крова, у склопу пројекта енергетске ефикасности, који подржава град Бањалука, Влада и кабинет предсједнице Српске, бањалучки вртићи "Наша дјеца" и "Невен" ускоро ће имати много боље услове за рад и боравак најмлађих Бањалучана.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци Андреа Дорић рекла је да се у вртићу "Наша дјеца", које датира из седамдесетих година прошлог вијека, прву пут ради велика инвестиција која ће омогућити боље услове боравка око 200 малишана и рада за 22 запослена радника.

Обнова вртића "Наша дјеца" коштаће 459.000 марака, а вртића "Невен" 466 000 КМ.

Цвијановић обишла предшколску установу "Наша дјеца" и вртић "Невен" (Фото: РТРС)

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић навела је да је рок за завршетак радова јануар сљедеће године, али и указала да би рок могло отежати чињеница да се због пандемије вируса корона радови обављају послије радног времена вртића и викендом.

- Иницијативу за обнову ових вртића дала је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић у децембру прошле године у оквиру програма демографског развоја и популационе политике, којем је посвећена - истакла је Голићева.

Иницијативу за реновирање ових предшколских установа покренула је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- Свакако да је један од фокуса предшколско образовање и васпитање, али и укупно образовна сфрера као један од сегмената. Остали сегменти су везани за бољи живот, отварање нових радних мјеста, адекватну инфраструктуру, боље комуналне услуге и остало чему смо опредијељени - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да све што се данас ради у Бањалуци, а односи се на проширење капацитета у вртићима или реконструкцију постојећих објеката, институције Српске раде у складу са програмом који је припремио градоначелник Игор Радојичић и његов тим.

План је да изградњом три нове предшколске установе до краја 2020. буде 650 нових мјеста, каже градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, изразио наду да ће у периоду од 5 до 10 година бути толико јавних вртића да у потпуности нестану листе чекања.

- Три нова вртића су пред завршетком, у насељима Петрићевац, Лазарево и вртић "Јежева кућица", а започета је изградња новог вртића у насељу Куљани и треба да почне градња вртића у Врбањи - навео је Радојичић.

Предсједница Цвијановић најављује да ће град и републичке институције када се реализује пројекат енергетске ефикасности помоћи обнову и неких других ствари у предшколским установама.

- Било да је ријеч о реновирању санитарија, тоалета или нешто друго што буду захтијевале ове установе и због тога сам срећна што ће то бити квалитетан пројекат - истакла је предсједница.

У Бањалуци је за прошле пројекте енергетске ефикасности уложено више од 3,1 милион марака, а по завршетку друге фазе та цифра биће већа од 9,5 милиона.