latinica  ћирилица
22/10/2020 |  19:25 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Одлуке Штаба постале предмет прикупљања предизборних поена (ВИДЕО)

Посљедње мјере које је донио Републички штаб за ванредне ситуације, у циљу спречавања ширења вируса корона, већ су постале предмет којим поједини политичари покушавају да у предизборној кампањи прикупе који поен, па чак и савјетима да се бојкотује ношење маски. За политички обрачун послужила је пресуда Основног суда у Приједору која се односила на кршење полицијског часа. Стручњаци кажу - не насједајте. Све одлуке имају упориште у закону.
Републички штаб - Фото: РТРС
Републички штабФото: РТРС

Ношење маски на отвореном није толико тешко пало грађанима, колико појединим политичарима и критичарима. Док једни оспоравају надлежности Штаба, други позивају на грађанску непослушност. Зато је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић морао да објашњава и правну регулативу - чланом 50 Закона о заштити становништва од заразних болести предвиђено је када се доноси одлука опроглашењу ванредне ситуације.

- Када се донесе одлука о проглашењу ванредне ситуације, онда систем, начин управљања иде у складу са Законом о спасавању у ванредним ситуацијама, а не по основу Закона о заштити становништва од заразних болести - рекао је Шеранић.

Премијер Радован Вишковић поручио је да Републички штаб ништа не ради без законског упоришта.

- Они који ово критикују ништа друго и не раде, него критикују. Нажалост, критикују људи који су неком периоду обављали функције министара или неке друге, а који би требали знати основна права. Позвао бих грађане Републике Српске да не насједају на спекулације у вези са овим питањем јер могу бити санкционисани - ни криви ни дужни.

Да су све мјере Штаба утемељене у закону, тврди и генерални секретар Владе Синиша Каран. Ниједна мјера није, нити ће бити, нити може изаћи из тог оквира, каже Каран за Срну.

- Веома је важно због тога што дио грађана, оних који су, чини се, против јавног здравља, шире лажне вијести, дезинформације да одлуке Републичког штаба нису правно утемељене. Два кључна закона - Закон о спречавању ширења заразних болести и Закон о заштити становништва у ванредним ситуацијама дају довољан правни оквир и све оне измјене и допуне које смо радили ових мјесеци дају јасан правни оквир за све мјере Републичког штаба - рекао  је Каран.

Он је нагласио да све спекулације и медијски иступи појединаца или "зналаца" показују да недовољно познају нашу законску регулативу.

- Сви они који евентуално позивају грађане да не поштују мјере Републичког штаба, прије свега, директно су усмјерене на угрожавање живота наших грађана и то је веома опасно. Ја их морам подсјетити да улазе у кривичну сферу и сви они који шире заразу и који својим поступцима иду у том правцу у сфери су кривичног дјела и нека воде рачуна о томе - додао је.

Републички штаб за ванредне ситуације функционисао је и за вријеме поплава, кад је руководила тадашња премијерка Жељка Цвијановић. Данас истиче колико је важно да се окупе људи који знају како да санирају или предуприједе кризну ситуацију.

- Веома је значајно да људи из различитих служби буду оуопљени заједно у штабу, јер Влада не може сама у таквим условима да рјешава одређена питања. Неопходно је дату имате представнике МУП, Инспектората, представнике здравства у овој ситуацији која је сада - истакла је Цвијановић.

И тада и данас, постојала су политичка оспоравања одлука. Упркос томе, за разлику од земаља у региону, које су у предизборној кампањи релаксирале мјере, власт у Српској је увела ригорозне и непопуларне мјере, каже савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

- Власт у Српској је на вријеме рекла "не", имамо лоше епидемиолошко стање, доносимо прилично ригорозне мјере да не бисмо били принуђени да доносимо касније ригорозније мјере јер би то био страшан удар на нашу привреду и раднике - нагласио је Ковачевић.

Предизборна кампања која је у току, додатно је појачала критике на рачун власти. Мало их се, осим бањалучког и градишког одбора СНСД-а, одлучио да суспендује предизборне скупове. Ни критика се не одричу лако. Тако Драшко Станивуковић из ПДП-а тврди да је полицијски час на прољеће уведен мимо Устава и Закона, а Слободан Станић из СДС-а тврди да обавеза ношења маски на отвореном може бити оправдана у свјетским метрополама, али не и у Српској.

Из СНСД-а одговарају да је од Станића, као бившег директора Инситута за јавно здравство, било за очекивати да јавно препоручи стручне здравствене мјере, а не да популистички прави дискриминацију становништва.

Тешко је у вријеме пандемије и ограничених јавних окупљања водити предизборну кампању и бити друштвено одговоран, а још теже у предизборно вријеме водити битку са вирусом који је погодио читав свијет и низом дезинформација у јавном простору.