latinica  ћирилица
22/10/2020 |  19:23 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Носите маске, држите дистанцу - болнице суочене са великим приливом обољелих (ВИДЕО)

У Републици Српској 387 нових случајева заразе короном. Три особе су преминуле. Надлежни понављају да је важно носити маске и поштовати физичку удаљеност, јер су болнице посљедњих дана суочене са великим дневним приливом обољелих. Спремне су и прерасподјеле унутар здравствених установа ако негативан тренд буде настављен.
Конференција за новинаре - Фото: РТРС
Конференција за новинареФото: РТРС

У Српској су у посљедња 24 часа тесирана 963 узорка. Међу 387 новоткривених позитивних на вирус, највише је из Бањалуке – 127.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић истакао је да се људи у највећем проценту заразе у слободно вријеме на приватним окупљањима.

Као доказ ефикасности актуелних мјера навео је медицинско особље из инфективних одјељења, који се на тим ризичним мјестима успјешно штите маскама и поштовањем осталих препорука.

- Тренутно имамо 354 лица која су хоспитализована, у УКЦ Републике Српске 125, а у општим болницама 229. На респираторима је у овом часу у УКЦ-У 17 пацијената, троје у Фочи и једно у Бијељини - рекао је Зељковић.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић каже да је за два дана у овој установи збринуто 50 пацијената позитивних на ковид. Од укупно 125 хоспитализованих, пола је са тешком клиничком сликом. Наглашава да је било нужно активирати и објекат старе пулмологије гдје је већ примљено 36 пацијената.

- Сви морамо да спроводимо одређене мјере и онемогућимо веће оболијевање, јер ако се оваквим трендом настави прилив обољелих, неће бити довољно ни 10 оваквих центара за пацијенте - нагласио је Ђајић.

Ресорни министар Ален Шеранић истиче да и у стању знатно погоршане епидемиолошке ситуације здавствени систем успијева да пружи заштиту и обољелим од ковида и пацијентима који пате од осталих болести. Спреман је, каже, план и за прихват знатно већег броја заражених вирусом корона чије стање захтијева болничко лијечење.

- План подразумијева да пола болнице буде резервисано за збрињавање лица која имају потребу за редовном здравственом заштитом, а пола за ковид пацијенте. Или, да цијела болница буде проглашена ковид установом - додао је Шеранић.

Из Института за јавно здравство најављују повећање броја тестирања. Убудуће ће у Српској бити тестирано по 1.000 узорака дневно.