latinica  ћирилица
22/10/2020 |  17:39 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Митровић: Добој саобраћајно чвориште (ВИДЕО)

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је да је Добој има све претпоставке да буде саобраћајно чвориште друмског и жељезничког саобраћаја у Републици Српској и БиХ.
Војин Митровић са градоначелником Добоја Борисом Јеринићем - Фото: СРНА
Војин Митровић са градоначелником Добоја Борисом ЈеринићемФото: СРНА

Митровић је, након састанка са градоначелником Добоја Борисом Јеринићем, поручио да је изградња коридора Пет це изузетно битна за ову локалну заједницу, као и изградња аутопута од Бањалуке, преко Вукосавља, Брчког, Бијељине и Раче.

- Та два пројекта довешће до тога да и Добој постане једно изузетно значајно чвориште на нивоу БиХ по питању путне инфраструктуре јер ћемо имати практично укрштање и према Бањалуци и према Сарајеву - рекао је Митровић и додао да се тако значајно унапређује перспектива Добоја, који ће бити повезан и са Србијом и са Хрватском, односно западном Европом.

Он је навео да су расписани и завршени тендери за двије дионице коридора Пет це и то од Јоховца до Руданке и од Руданке до Путниковог брда и да се треба очекивати избор извођача радова.

Митровић каже да је са Јеринићем разговарао и о развоју жељезничког саобраћаја, подсјетивши на улогу и значај овог града као жељезничког чворишта.

- Постоји интерес и Србије да се изврши реконструкција пруге од Зворника до Тузле, а затим од Тузле до Добоја, при чему ће бити оспособљена веза са Србијом. У овом тренутку имамо везу са Сарајевом, а и према Бањалуци - рекао је Митровић и додао да је сљедећа етапа према Новом Граду, односно Хрватској.

Он је навео да је транспортној заједници и ЕУ у интересу развој жељезничког саобраћаја

Према његовим ријечима у наредној фази је рјешавање питања пловности ријеке Саве, што је, како истиче, у интересу БиХ, Србије, Хрватске, а једним дијелом и Црне Горе.

- Постоје значајна средства која су и у овом тренутку расположива и постоји дио грант средстава негдје у износу од 50 одсто за уређење ријечног корита ријеке Саве, а предуслов за све то је деминирање - рекао је Митровић.

Он је најавио да ће ово министарство у наредном периоду кренуту у активност деминирања.

Митровић је изразио задовољство што је Добој у посљедње двије године велико градилиште и што ће реализацијом саобраћајне инфраструктуре добити нову бољу димензију за грађана овог града, Републике Српске и БиХ.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић каже да је овај град центар инфраструктурних пројеката у БиХ, које ће ову локалну заједницу повезати са Србијом и Хрватском и значајну унапредити њену економску перспективу.

Данашњем састанку присуствовао је и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Обрен Петровић.