latinica  ћирилица
22/10/2020 |  16:46 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Суђење Мектићу: Фирма кума Игора Голијанина сарађивала са Министарством

На суђењу бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и другим оптуженим за злоупотребу положаја при реализацији међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, свједок Тужилаштва Владан Јефтовић потврдио је да је његова фирма "Визија" сарађивала са Министарством безбједности.
Драган Мектић - Фото: klix.ba
Драган МектићФото: klix.ba

Јефтовић је објаснио Суду да су сувласници предузећа "Визија" до 2016. године били он и Јелена Голијанин, супруга оптуженог Игора Голијанина, да су се бавили пројектима из области туризма који се нису најбоље одвијали, па се су разишли.

Он каже да је од тада остао власник предузећа "Визија", које је било на истој адреси као и раније формирана Агенција "Визија", а која је угашена јер за њом више није било потребе.

Јефтовић је потврдио да "Визија", која се бави маркетингом, има много клијената, те да је сарађивао са више политичких странака.

- Колеге су ме 2018. године обавијестиле да имамо понуду Министарства безбједности за израду новогодишње галантерије. По завршетку посла, били смо исплаћени - рекао је Јефтовић.

Свједок се присјетио да је раније, док је постојала Агенција "Визија", која се бавила графичким дизајном, уз помоћ Адмира Малагића из Министарства безбједности који му је достављао текстове и фотографије, радио на комплетној изради монографије овог министарства, за шта је био плаћен 5.000 КМ.

Он је потврдио да Јелена Голијанин није учествовала у пословима са Министарством безбједности, те да се са Игором Голијанином, који је био крштени кум његовој дјеци, од 2015. године веома ријетко дружи.

- Са Игором никада нисам разговарао о послу и он ми никада није обећао да ћу добити неки посао у Министарству. Ја сам, углавном, о свему самостално одлучивао - рекао је Јефтовић.

Прије свједочења Јефтовића, свој исказ у својству свједока дао је власник штампарије "М дизајн" Источно Сарајево Зоран Миовчић, који је рекао да никада није сарађивао са Министарством и да не зна оптуженог Игора Голијанина.

Овај свједок Тужилаштва је рекао да је сарађивао са власником фирме "Визија" из Источног Сарајева Владаном Јефтовићем, за које је штампао летке и брошуре.

- Владан ме замолио да дам понуду за израду монографије Министарства безбједности, рекао ми је шта требам да напишем и ја сам то урадио. Не знам шта се даље десило, углавном ја посао нисам добио - рекао је Миовчић.

Осим Мектића, за злоупотребу положаја при реализацији међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је финансирала Делегација ЕУ у БиХ, чиме је причињена укупна штета од 244.764 КМ, оптужени су и Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људи, као и поступак набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности, коју је донедавно обављао, Голијанин у својству шефа Мектићевог кабинета, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија "ИНЗА" Сарајево.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Њима се ставља на терет и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, те ангажовања физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Суђење се наставља 5. новембра.