latinica  ћирилица
22/10/2020 |  14:54 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против Мехмедагића (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића /58/ и руководиоца Одсјека за сајбер безбједност ОБА БиХ Мухамеда Пекића /29/ која их терети за злоупотребу положаја или овлаштења.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Оптужница је подигнута након што су Мехмедагић и Пекић у својству осумњичених у петак саслушани у просторијама Тужилаштва.

Оптужница терети Мехмедагића и Пекића да су током августа злоупотријебили службени положај или овлаштења, као и ресурсе и капацитете ОБА БиХ у сврхе приватних и личних интереса, да би дошли до информација и фотографија о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Како се наводи, они су на тај начин вишеструко злоупотријебили свој положај, као и законом утврђене процедуре и службене радње, те прекршили право на неповредивост писане и поштанске комуникације загарантовано Уставом БиХ и међународним конвенцијама о људским правима.

Тужилаштво је у оптужници, која је прослијеђена Суду БиХ на потврду, предложило да се оптуженима Мехмедагићу и Пекићу забрани обављање службених дужности и контакт са запосленим у Агенцији, како би се избјегао могући утицај на судски процес.

Суд има осам дана да се, по оптужници, изјасни.

Повезане вијести:

Додик: Предузети мјере против сваког оптуженог службеника