latinica  ћирилица
22/10/2020 |  13:17 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Вархељи: Заједно рјешавамо безбједносне пријетње

Безбједност Балкана је и безбједност ЕУ, а блок је безусловно посвећен раду са овим регионом на његовом путу ка чланству и заједничком рјешавању безбједносних проблема, рекао је данас комесар Уније за проширење и сусједске односе Оливер Вархељи.

- Стабилност, безбједност и просперитет западног Балкана су блиско повезани са ЕУ - рекао је Вархељи на онлајн-конференцији министара ЕУ и земаља овог региона.

Он је нагласио да је Европска комисија посвећена обновљеном партнерству са Балканом од првог дана свог мандата.

- Пандемија Ковид-19 није нас спријечила да задржимо западни Балкан као приоритет Европске уније. Будућност читавог региона лежи у ЕУ и наш је стратешки интерес да га приближимо Унији, као што је њихов да спроведу неопходне реформе да би нам се придружили - рекао је Вархељи у обраћању.

Он је напоменуо да је, осим медицинске помоћи и економске подршке без преседана коју је регион до сада добио, фокус ЕУ сада да се пружи подршка дугорочном друштвеноекономском опоравку и промовисање привредног развоја и усклађености са ЕУ.

Вархељи је подсјетио на Инвестициони план за западни Балкан којим су предвиђена улагања у вриједности од девет милијарди евра, уз гаранције које могу да повећају инвестиције на 20 милијарди евра.

- Током пандемије, регион је показао да може да сарађује. Тај успјех треба да буде инспирација будуће регионалне економске интеграције - рекао је комесар ЕУ за проширење.

Он је додао да очекује да ће лидери Балкана усагласити амбициозни акциони план за развој заједничког регионалног тржишта на самиту у Софији 10. новембра.

Вархељи је напоменуо да је економски раст Балкана могућ само ако владе чврсто прихвате и спроведу фундаменталне реформе засноване на европским вриједностима.