latinica  ћирилица
22/10/2020 |  12:05 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Петковић: Без Београда и компромиса нема рјешења косовског питања

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас да је јасно да без Београда и компромиса нема рјешења косовског питања и истакао да је то показала и сједница Савјета безбједности УН о стању на Косову и Метохији.
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

- И то што смо јуче на седници Савета безбједности УН могли да видимо различите ставове великих сила о питању Космета, велику подељеност о томе на који начин се то питање третира, показује да нема другог рјешења без оног о којем предсједник Србије Александар Вучић говори, а то је да идемо у правцу компромисног решења, да без Београда нема рјешења - рекао је Петковић.

Нагласио је да то треба да схвате многи на Западу, као и Приштина, те да Србија неће пристати на понижења, а предсједник Вучић подлећи притисцима.

- Управо то што се у извештају генералног секретара УН наводе опструкције Хашима Тачија и Кадрија Весељија говори и о обиму тих опструкција, чији је циљ да се не сазна истина и не утврде чињенице - навео је Петковић за РТС.

Он је рекао да данас није лако бити Србин на Космету, посебно јужно од Ибра и у српским енклавама, али да је напаћени српски народ, заједно са руководством Србије, опредијељен да се бори за опстанак.

- Кад год имате агресивну реторику из Приштине, постоји и појачано деловање албанских екстремиста уперено против Срба. Морамо да порадимо на томе да се коначно стане са нападима на Србе, а посебна одговорност за то је на међународној заједници, нарочито на Кфору -  закључио је Петковић.