latinica  ћирилица
21/10/2020 |  20:03 ⇒ 20:05 | Аутор: srpskainfo.com

Познато све о новим камерама на путевима - шта региструју, шта се може очекивати...

Нове камере које су постављена на путевима у Српској неће евидентирати уколико причате на телефон или нисте завезали појас, али вас казна чека уколико возите нерегистрован аутомобил.
Саобраћај (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Саобраћај (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске појаснили су за Српскаинфо какве камере су постављене, која је њихова улога, те шта од њих могу очекивати возачи, али и грађани.

Министарство унутрашњих послова је, у сарадњи с градовима/општинама у оквиру пројекта "Безбједан град", успоставила у 27 локалних заједница системе видео-надзора јавних површина, а у току је успостављање система видео-надзора у 16 локалних заједница у Републици Српској.

- Овај пројекат подразумијева успостављање система видео-надзора јавних површина, тргова, паркова, објеката, мостова, улица, раскрсница, паркинга, спортских објеката, у циљу превентивне заштита грађана и њихове имовине, али и борбе против криминала, тероризма и свих других облика нарушавања безбједности и јавног реда и мира - појаснила је за портпаролка МУП-а Мирна Миљановић.

Карактеристике

Она истиче да је на подручју Бањалуке и Бијељине у току инсталирање камера у оквиру система видео-надзора, што би требало да буде завршено до краја године.

- Министарство и Град Бањалука су још 12 септембра 2018. обавијестили јавност о почетку радова на реализацији овог пројекта и све активности везане за успостављање система видео-надзора раде се јавно и транспаретно. Када се све активности на успостављању система надзора заврше, систем са свим својим функционалностима ће бити презентован јавности у сарадњи с локалном заједницом, како је то већ урађено у другим локалним заједницама као што су Добој, Источно Сарајево, Вишеград, Језеро и друге - каже Миљановићева.

Истиче да је битно напоменути да неке од камера у оквиру овог система које се инсталирају имају могућност аутоматског препознавања регистарских таблица (АНПР камере), док камере немају могућност детекције прекршаја кориштења мобилног телефона и невезивања безбједносног појаса у возилу.

- Такође, ове камере немају могућност препознавања лица, како то појединци спекулишу. Напомињемо да камере имају могућност аутоматског препознавања регистарских ознака, на основу чега се, у случају истека регистрације моторног возила, обрађује прекршај који се односи на нерегистрована возила и тај прекршајни налог се упућује поштом на кућну адресу особе на коју је возило регистровано. Полицијска станица прекршај региструје само једном у 24 часа. Није могуће да се исти евидентира неколико пута у току дана и да се за један дан изда више прекршајних налога по истом основу, у смислу да су евидентирани видео камерама на подручју града - појаснила је Миљановићева.

Додаје да су у Европи и свијету видео-надзор јавних површина под надзором и управљањем полиције. Ефекат примјене система видео-надзора у неким локалним заједницама се већ види.

- У Добоју је видео-наздор за годину дана рада помогао у рјешавању већег број кривичних дјела, као што су крађе и паљевина аутомобила, провале у угоститељски објекат, гдје су уочене особе како износе украдене предмете, расвијетљено је седам крађа горива, провала у спортску кладионицу у Добоју, помоћу видео-надзора идентификован је мигрант који је провалио у џамију у Добоју и много друга дјела - рекла је Мирна Миљановић.

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево помоћу система видео-надзора расвијетљено је девет крађа, разбојништво, два оштећења туђе ствари, 14 посебних случајева фалсификовања, прогањање, саобраћајна незгода с лакшим повредама, девет несрећа с материјалном штетом...