latinica  ћирилица
21/10/2020 |  19:50 ⇒ 22/10/2020 | 08:42 | Аутор: РТРС

Радојичић: Мјере морају бити уравнотежене како не би изазвале друге проблеме (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је за РТРС да све мјере које се доносе у циљу спречавања ширења вируса корона морају да буду уравнотежена како не би изазвале друге проблеме у односу на оне примарне - здравствене.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Морамо водити рачуна прво о здрављу становништва, али исто тако о економским и социјалним приликама. Ако бисмо потпуно "затворили живот" - забранили рад угоститељства, фабрика, услуга и слично, онда бисмо за, можда 50 мање обољелих имали 1.000 мање запослених - рекао је Радојичић.

Он је навео да је у периоду пандемије, уз бригу о животу и здрављу становништва, издефинисан и, како је рекао, циљ број три, који се односи на економске и социјалне прилике.

- Према томе, свака мјера мора бити уравнотежена како не би изазвала друге, веће проблеме у односу на оне здравствене. Дакле, основна препорука је да се смањи број контаката. Дошло је хладније вријеме, више људи борави у затвореним просторима и ово је период у којем има и више прослава. Све су то услови за ширење вируса. Уколико смањимо број контаката смањићемо и број заражених и притисак на здравствене установе - истакао је Радојичић.

Он је подсјетио да је повећан број заражених у Бањалуци, те да је са данашњим даном активно преко 1.000 случајева. Додао је да је Градски штаб данас утврдио додатне препоруке уз мјере које је јуче наложио Републички штаб.

Радојичић је истакао да је битно да сваки грађанин, који се зарази или сумња да је заражен, може одмах да добије примарну здравствену заштиту.

Навео је да се већ два мјесеца, у очекивању новог таласа, односно пораста броја заражаних, заједно са Домом здравља, радило на неколико битних ставки.

- Већ је у функцији посебна школска амбуланта, а од јуче и Ковид амбуланта у Доцу, у објекту у којем је одвојена примарна заштита за све који су позитивни. Радимо на још једном објекту који ће бити оспособљен у најскорије вријеме, а то је амбуланта за суспективне случајеве, односно особе са респираторим тегобама које сумњају да имају ковид, али за које то још није потврђено. Тај објекат би требало да буде поред ковид амбуланте у Доцу - нагласио је градоначелник Бањалуке.

Радојичић је подсјетио да је Градски штаб наложио масовну дезинфекцију у граду.

- Градска Цивилна заштита ће у наредних неколико дана извршити дезинфекцију, не само Градске управе, већ и вртића, дневних центрара, домова за старе, домова за дјецу и омладину, те у заједницама етажних власника. Цивилна заштита ће блок по блок, насеље по насеље, извршити систематску превентивну дезинфекцију јавних простора - истакао је он.

Радојичић је навео да је од пословних субјеката затражено да, најкасније у недјељу, изврше масовну професионалну дезинфекцију простора.

Када је ријеч о угоститељским објектима и другим услужним дјелатностима, градоначелник Бањалуке је истакао да је наложена нулта толеранција према кршењу мјера.

 - Уколико је неки угоститељски објекат прекршио мјеру биће свакодневно контролисан, а ако понови прекршај биће затворен - поручио је Радојичић.

Радојичић, који је и предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука, подсјетио је да је ова странка обуставила све предизборне скупове у граду.

- Мислимо да је здравље на првом мјесту и да је важније од било каквог предизборног скупа - поручио је он.