latinica  ћирилица
21/10/2020 |  19:20 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Шеранић: Одлична сарадња републичке власти са општинама Станари и Теслић (ФОТО/ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић задовољан је како епидемиолошке мјере примјењују домови здравља у Теслићу и Станарима.
Шеранић - посјета општини Станари - Фото: СРНА
Шеранић - посјета општини СтанариФото: СРНА

Разговарано је о улагањима која би требало да унаприједе њихов рад.

Шеранић је похвалио начин на који епидемиолошке мјере спроводи Дом здравља у Теслићу, који позитивно послује.

- Неизбјежна је тема и епидемиолошке ситуације, прије свега вируса корона, и активности Дома здравља на овом пољу гдје сам рекао да сам задовољан начином на који је организовано пружање здравствене заштите становништву. Размотрили смо и пројекте унапређења Дома здравља, прије свега у инфраструктури Хитне медицинске помоћи, па сам и то посјетио - рекао је Шеранић.

- Ми из сопствених средстава набављамо ултразвучни апарат. Проблем је што доста дуго није улагано у обртна средства. Највећи проблем је РТГ уређај, гдје смо замолили доктора Шеранића да нам Влада помогне у куповини - изјавио је директор Дома здравља Теслић Срђан Даниловић.

Истакнута је и завидна сарадња Дома здравља и Здравственог центра "Бања Врућица"

- Здравствено-туристички центар се укључио да уради оно што је остало и што је потребно да се набави, а то је инхалатор, стабилизатор, и све што буиде потребно додатно. Заједно проводимо и превентивне прегледе по терену у амбулатама породичне медицине - поручио је директор Здравствено-туристичког центра "Бања Врућица" Драган Богданић.

Шеранић у Теслићу (фото: РТРС)

О куповини вакцина за сезонски грип и припреми Дома здравља за прелазак на трезорско пословање, министар је разговарао са начелником општине Станари Душаном Панићем и директором тамошње здравствене установе Недељком Ђекићем.

- До сада су на трезорско пословање прешла три дома здравља. Челинац који је ишао у првој години, затим Дервента и Братунац у другој години. У овој години, у најави су домови здравља Милићи, Прњавор и ево сад и Станари - истакао је Шеранић.

Похвална организација рада и позитиван финансијски извјештај охрабрили су руководство Дома здравља да најави и систем у којем би љекар ишао непосредно до пацијената.

- С обзиром на то да немамо финансијских проблема вјерујемо да ћемо на трезорски начин пословања прећи већ са првим даном наредне године - рекао је директор Дома здравља Станари Недељко Ђекић.

- Од оснивања општина Станари је поставила неколико циљева. Међу приоритетним је заштита здравља становништва. Са задовољством могу рећи да смо у томе и успјели - нагласио је начелник општине Станари Душан Панић.

Министар Шеранић нада се наставку одличне сарадње републичке и власти у Станарима.