latinica  ћирилица
21/10/2020 |  18:53 ⇒ 22/10/2020 | 07:27 | Аутор: РТРС

Погоршана ситуација; Од 1. новембра серолошка испитивања (ВИДЕО)

У Српској још 268 новозаражених вирусом корона и два смртна случаја. У ФБиХ, чак 654 новообољелих и 12 преминулих.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Због погоршане епидемилошке ситуације уведене су појачане мјере у Бањалуци. Ношење заштитне маске и на отвореном у Српској је од данас обавезно.

Нове строже мјере Бањалучанима не представљају проблем. Упознати су са обавезом ношења маске на отвореном и казном за неношење од 100 марака.

Бањалука је и даље са најлошијом епидемиолошком ситуацијом - данас рекордан број новообољелих, чак 121, а повећан је и број пацијената на болничком лијечењу и респиратору.

Због тога је Градски кризни штаб уз републичке мјере најавио и строже контроле, масовну дезинфекцију зграда, јавних простора, градских установа и предузећа, дјечијих игралишта и домова за старе.

Најављено је отварање још једне Ковид амбуланте јер је примарна здравствена заштита преоптерећена.

- У наредних мјесец дана очекујемо и већи број лица који ће имати тешку клиничку слику и, нажалост, смртне исходе јер је такво кретање вируса забиљежено и у свијету и код нас - изјавила је директорка ЈЗУ Дом здравља Бањалука Невена Тодоровић.

Ситуција се погоршава и у Бијељини гдје је у протеклих 48 часова регистровано 113 позитивних случајева.

Бијељински кризни штаб најављује појачане контроле, посебно угоститељских објеката.

- Ситуација у ковид болници је таква да тренутно имамо 15 болесника. Од тога су два на респиратору, један је интубиран. Имамо 12 тешких болесника од којих су два животно угожена и троје средње тешких болесника - рекао је директор болнице "Свети Врачеви" Бијељина Златко Максимовић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић замолио је грађане, поготово млађу популацију, да се придржавају мјера и носе маске. 

Почиње и сезона респираторног вируса - нови изазови су пред здравственим радницима. Управо о томе, али и о праксама и препорукама разговарају епидемиолози на дводневном скупу у Теслићу.

- Тема скупа су различите праксама које се примјењују у свијету када је у питању надзор над заразним болестима, првенствено над вирусом корона и даљим корацима у Републици Српској - изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске Јелена Ђаковић Девић навела је да је и овај скуп прилика да се размотри епидемиолошка ситуација и постојеће мјере.

- Почиње и сезона респираторног вируса па ћемо размотрити и те изазове - рекла је она.

Да ли ће колективни имунитет помоћи у смањењу броја заражених у Српској знаће се тек када се спроведу студије о серолошким испитивањима које почиње 1. новембра.

У првој фази, методом насумичног одабира биће испитано 1.700 узорака. Друга фаза очекује се крајем ове или почетком наредне године.

Студију спроводи Институт за јавно здравство и Медицински факултет у Фочи.