latinica  ћирилица
21/10/2020 |  14:36 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Кошарац: Изузети домаће компаније од ограничења на увоз челика у Србију

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац сматра да у сарадњи са надлежним органима Србије треба дефинисати модел на основу којег би компаније из Републике Српске и Федерације БиХ биле изузете од могућих мјера ограничења на увоз ребрастог челика.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је разговарао данас у Сарајеву са делегацијом компаније "Арселор Митал" Зеница о процесу који се води у институцијама Србије у вези са евентуалним увођењем заштитних мјера на увоз ребрастог бетонског челика у ову државу.

- Наш циљ је да домаћим компанијама омогућимо несметано планирано пословање, те смо у сталној комуникацији са надлежним институцијама у Србији по овом питању - рекао је Кошарац.

Он је изразио увјерење да ће бити пронађено адекватно рјешење како пословање домаћих компанија не би било ургожено и то на основу показатеља који свједоче да произвођачи из БиХ нису проузроковали поремећај на тржишту Србије, односно да у протеклом периоду није било раста извоза ребрастог бетонског челика у Србију из БиХ, него да је забиљежен и пад извоза из БиХ у Србију.

Кошарац је најавио да ће ово питање бити једна од тема састанка са надлежним министром у Србији, а који ће услиједити након формирања новог сазива Владе Србије, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Компанија "Арселор Митал" Зеница највећи је произвођач и извозник челика у БиХ. Значајни произвођачи и извозници челика су и фирме "Комерц-мали" из Прњавора и "Феро кеш" из Мостара.