latinica  ћирилица
21/10/2020 |  12:13 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

У Шумарицама одржан традиционални "Велики школски час"

У Спомен-парку "Крагујевачки октобар" у Шумарицама данас је без присуства публике одржана традиционална менифестација "Велики школски час" у знак сјећања на око 3.000 крагујевачких цивила које су стрељали нацистички војници у знак одмазде за десет убијених и 26 рањених њемачких војника.
Обиљежавање масакра у Шумарицама - Фото: РТРС
Обиљежавање масакра у ШумарицамаФото: РТРС

Манифестација, која се од 2012. године обиљежава и као државни комеморативни скуп, почела је молитвом за упокојене, коју је служило свештанство Епархије шумадијске, након које су положени вијенци и интонирана химна Србије.

У наставку манифестације приказана је представа "Изрешетане душе" по тексту македонског писца Венка Андоновског који је у ову причу уткао личну породичну трагедију.

Његов отац је, наиме у октобру 1941. године стријељан у Шумарицама, а годинама након тога мајка, Крагујевчанка, је као учитељица доводила ђаке из Скопља у Крагујевац да их учи незабораву и историји.

Манифестацији на платоу испред споменика "Стрељаним ђацима и професорима" су због епидемије вируса корона присуствовали само представници града Крагујевца, мањи број званица и мањи број ученика Прве крагујевачке гимназије и основаца.

Фашистички окупатори су 21. октобра 1941. године, у знак одмазде због акције покрета отпора у којој је убијено 10 и рањено 26 војника њемачког Вермахта, стријељали 2.796 цивила из Крагујевца и околних села, међу којима је било 300 ђака и професора Прве крагујевачке гимназије.