latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:34 ⇒ 22:23 | Аутор: РТРС

Предсједница Српске обишла пословну зону у Прњавору (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је пословну зону Вијака у Прњавору и фабрику Вели која је и у вријеме пандемије повећала број радника. Похвалила је и мјере којима општинска власт годинама помаже привредницима.
Прњавор: Цвијановић у предузећу "Вели" - Фото: РТРС
Прњавор: Цвијановић у предузећу "Вели"Фото: РТРС

Предсједница Српске каже да је извозно оријенисано предузеће заштитне обуће Вели одлично искористило погодности пословне зоне. Подсјетила је да су републичке институције помогле властима Прњавора да ријеше имовински спор са пољопривредним задругом и помогле да општина постане власник земљишта површине 120 хектара, вриједног 24 милиона КМ.

- Задовољна сам што видим овакав капацитет који запошљава 86 радника са намјером да тај број буде далеко већи, да је то препознатљив производ који је нашао мјесто на глобалном тржишту, на свим континентима, а да су нашли подршку од структура локалне власти, а оне од републичких. Овдје смо успјели да запослимо људе и промијенимо пословни амбијент - истакла је предсједница Цвијановић.

Предузеће  "Вели" (Фото: РТРС)

Подршка у рјешавању имовинских проблема и изградња ауто-пута створили су претпоставке локалној власти да значајно помогне привредницима, каже начелник Прњавора Дарко Томаш. Наглашава да Општина од одлуке о максималном смањењу стопе пореза на непокретности, привредницима на располагање сваке године стави пола милиона КМ.

- Земљиште смо прометовали по цијенама шест или седам пута нижим од тржиштних, што нам дозвољава закон. Све са циљем да помогнемо људима. У овој пословној зони има седам привредних субјеката који су купили плацеве, неки по 10.000, неки и више попут овог предузећа које је купило 30.000 квадрата. На 10.000 квадрата Општина им је помогла са око 100.000 марака - истиче Томаш.

Директорка предузећа Вели, Дајана Смиљић, истиче да су у вријеме пандемије запослили осам радника и да су из малог погона под закупом преселили у сопствену халу. Најављују и повећање производње, од које у овоj фази остварују извоз вриједан 10 милиона марака.

- Производимо милион пари обуће годишње, 98 одсто извозимо, тек мали дио је за домаће тржиште. Снабдијевамо Европу, Азију, Африку, Нови Зеланд, Аустралију, Кубу...- каже Смиљићева.

У истој пословној зони предсједница Републике је посјетила и одредиште на којем предузеће Ризба, специјализовано за обраду дрвета и производњу намјештаја, планира проширити капацитет.

      View this post on Instagram

Добила сам на поклон чизме. Нису бијеле, али ће послужити сврси. :) Посјета прњаворској фирми "The Welly", чије чизме се носе од Аустралије до Америке.

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic) on Oct 19, 2020 at 6:31am PDT