latinica  ћирилица
19/10/2020 |  18:38 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Разговарано о европском путу БиХ

Предсједавајући Дома народа ПС БиХ Никола Шпирић истакао је да је већ испуњен дио познатих 14 услова ЕУ, а да је за даљи рад и снажнији искорак потребно много више унутрашњег дијалога, партнерства и међусобног повјерења кључних политичких актера у БиХ.
Шпирић и Брадара са Бенавентом - Фото: РТРС
Шпирић и Брадара са БенавентомФото: РТРС

Шпирић и предсједавајућа Клуба хрватског народа у овом Дому Лидија Брадара разговарали су данас са замјеником генералног секретара за политичке послове и политичким директором Европске службе за спољне послове /ЕЕАС/ Енрикеом Мором Бенавентом о актуелном тренутку европског пута БиХ.

Састанку је присуствовао и шеф Делегације ЕУ у Сарајеву Јохан Сатлер, саопштено је из ПС БиХ.

Према ријечима Шпирића, опредијељеност БиХ и свих политичких фактора за прикључење ЕУ је потпуна и заједнички циљ је што прије постићи кандидатски статус и прећи у нову фазу пута евроинтеграција, што је у интересу свих грађана БиХ.

Бенавент се осврнуо на чињеницу да је пронађено рјешење за локалне изборе у Мостару, што је показатељ да је могуће постићи и бројне друге потребне помаке.

Он је вријеме које ће наступити након предстојећих локалних избора назвао златном шансом за пуни рад на приближавању БиХ европским интеграцијама, при чему је посебно истакао рад на стварању независног правосуђа, наведено је у саопштењу.

Брадара је истакла да, чак и када се успостави политички дијалог и постигне компромис, неријетко проблем представља реализација договореног.

Она је изразила наду да ће након локалних избора бити отворен разговор о истинским дометима Дејтонског споразума, те обнове дијалога са циљем за реализацију договорених рјешења.