latinica  ћирилица
19/10/2020 |  18:12 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Бања Дворови неће бити приватизована (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић разговарали су са руководством Бање Дворови.
Додик и Вишковић у Бијељини -
Додик и Вишковић у Бијељини

Договорено је да Бања неће бити приватизована, већ да ће бити ревитализована заједничким улагањем Града и Републике.

Заједничким напорима Владе Републике Српске, ресорног министарства и локалне заједнице, биће ријешен имовинско-правни статус, измирена дуговања и ревидирани планови за даљи развој овог здравственог и туристичког комплекса.

Ова бања има љековиту геотермалну воду од 75 степени Целзијусових, располаже искусним кадровима, опремом и адекватним простором, али годинама ниже губитке. По разним основама ова установа дугује око три милиона КМ, а студија оправданости показала је да је у ревитализацију овог комплекса неопходно уложити око 15 милиона КМ.

Директор Бање Милорад Зекић каже да је приоритет рјешавање статуса ове установе, те да ће након тога све бити лакше.

Бања Дворови је непроцјењив љечилишни, али и туристички потенцијал не само Семберије, него и цијеле Републике Српске, те подршка надлежних неће изостати.

Премијер Српске истиче да је овој бањи потребно дати мјесто које заслужује.

- Да би сви будући кораци били спроведени неопходно је да, како је договорено на састанку, менаџмент Бање заједно са ресорним министарством нађе рјешење власничког, имовинског статуса - рекао је Вишковић.

Он је навео да је ово једна од бања, осим Бање Вилина влас, која је у власништву 100 одсто локалне заједнице.

- То је сигурно до сада и био проблем ове бање, да није била у систему здравствене заштите Фонда здравственог осигурања, што је трпјело знатне губитке свих ових година. Исказана је жеља да сада буде направљен концепт да Република Српска и град Бијељина, у договореним процентима, буду власници бање - рекао је Вишковић.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да ће до Нове године бити ријешено питање статуса Бање у погледу односа Република Српска - град Бијељина, наводећи да је одлука да ово и даље буде јавна установа.

- У сваком случају одлука је да ово и даље буде јавна установа јер сматрамо да је ресурс који овдје постоји јавно богатство и не може да се девастира на било који начин - рекао је Додик.

Градоначелник Бијељине рекао је да је договорено да послови на Бањи буду заједничка инвестиција.

- Та инвестиција ће завршити хотел "Свети Стефан", направити затворени базен и отворити нових стотињак радних мјеста, те да поново Бања Дворови буде туристички бисер нашег града - навео је Мићић.

Осим пацијената на лијечењу, овај медицинско-рекреативни комплекс, основан 1957. године, има пет базена и спортске терене, па га посећују и бројни туристи из цијелог региона.