latinica  ћирилица
19/10/2020 |  18:07 ⇒ 18:15 | Аутор: СРНА

За реконструкцију Вишеградске бање милион КМ

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас у Вишеграду да ће Влада Српске идуће седмице уплатити милион КМ за реконструкцију Вишеградске бање, док ће преостала два милиона КМ бити уплаћена наредне године.
Видовићева у Вишеграду - Фото: СРНА
Видовићева у ВишеградуФото: СРНА

Видовићева је, након састанка са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем и послаником у Народној скупштини Републике Српске Пером Петровићем, рекла да ће Вишеградска бања имати велики ефекат на раст бруто друштвеног производа јер је то облик туризма који све више долази до изражаја.

- Руководство општине је врло одговорно, озбиљно раде, имају доста пројеката спремних за реализацију. Синергија Владе Републике Српске и општине Вишеград је константна и даје резултате - истакла је Видовићева.

Она је изразила задовољство због стабилизације буџета у Вишеграду и навела да општина редовно измирује обавезе, те да су ликвидни.

- То је важно за све грађане и важно да се одржи систем у свакој локалној заједници. Вишеград је мјесто у које сви желе да дођу, да виде Андрићград и све остало што је урађено у претходном периоду. Вишеград је, у односу на неколико година уназад, непрепознатљив - рекла је Видовићева.

Ђуревић је захвалио Влади Републике Српске за разумијевање и улагање у Вишеградску бању.

- Општина као оснивач установе није била у могућности да сама улаже и надам се да ћемо већ наредне године имати видљиве резултате. Средства ће бити уложена у реконструкцију и завршетак започетих грађевинских радова на објекту. Вјерујемо да ћемо успјети да бању доведемо у положај који заслужује. Добиће нове капацитете и за госте, а и за пацијенте који долазе за медицинске услуге - рекао је Ђуревић.

Он је навео да је разговарано о реализованим пројектима, онима који су у току, а и пројектима који су планирани за наредни период.

- Разговарали смо о изградњи зграде за социјалне категорије за 40 корисника, о згради за борачке категорије која је завршена. Влада је у прошлој години додијелила и 200.000 КМ за пут према Милошевићима. То је пројекат који смо у сарадњи са Владом и општином Рогатица привели крају, тако да се сада до комплекса Стари Брод може доћи аутом - истакао је Ђуревић.

Посланик у Народној скупштини Перо Петровић захвалио је министарки финансија и Влади Републике Српске за све пројекте који су подржали у Вишеграду.

- На сљедећој сједници Владе ће бити донесена одлука и средства ће бити на рачуну Вишеградске бање. Са тим средствима ће бити урађено 16 нових апартмана и то је за завршетак радова на четвртом спрату. Овај пројекат је изузетно значајан не само за Вишеград, већ и за регију - нагласио је Петровић.

Он је рекао да је констатовано да је буџет општине стабилан и да се све обавезе на вријеме извршавају.

Ђуревић, Петровић и Видовић су након састанка у општини Вишеград, посјетили Рехабилитациони центар Вилина влас, гдје су се састали са директором ове установе Душаном Буквић.

Буквићева је захвалила за данашњу посјету овој установи, те додала да су дужи период радили на пројектима да би оплеменили центар.

- На нашу велику радост кренућемо у реализацију приоритета, а то је четврти спрат да бисмо проширили смјештајне капацитете, укровили установу и уредили њену спољашност. Имамо и пројекат отвореног базена, као и реконструкцију старе бање и медицинског блока - навела је Буквићева.