latinica  ћирилица
19/10/2020 |  16:36 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Афера "Респиратори": Асим Сарајлић пред Судом (ВИДЕО)

Пред Судом БиХ, у оквиру предмета Фадил Новалић и други, који су осумњичени у афери "Респиратори", у својству свједока појавио се делегат СДА у Дому народа ПС БиХ Асим Сарајлић.
Асим Сарајлић (фото:N1) -
Асим Сарајлић (фото:N1)

На захтјев Сарајлићевог правног савјетника, судија за претходни поступак Татјана Косовић удаљила је новинаре из суднице тако да је јавности остало непознато на које околности је требало да свједочи и зашто је тужилац Мирза Хукељић раније тражио да се Сарајлић казни као свједок.

Одговор би могао да се крије у тексту објављеном на једном сарајевском порталу /Инфорадар/ крајем септембра а у којем се први пут од избијања афере "Респиратори" као учесник спомиње и лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Наводно је Асим Сарајлић, иначе "Изетбеговићева десна рука", приликом првог саслушања у Тужилаштву, бранећи своју улогу у набавци респиратора, неопрезно или свјесно открио име свог страначког шефа као учесника вибер преписке између актера цијелог случаја.

- Јесам, давао сам изјаву у Тужилаштву у својству свједока, био сам тамо извјестан период. По савјету свог адвоката не смијем вам говорити шта сам причао, али заиста није ме нико питао за господина Изетбеговића нити сам шта говорио о господину њему- изјавио је Сарајлић 8. октобра.



Новинари су од данашњег рочишта очекивали да сазнају више о афери "Респиратори" и разлозима због којих тужилац Мирза Хукељић тражио да Асим Сарајлић буде кажњен. Док нису удаљени из суднице, наводно због заштите свједока, постајала је нада да ће добити потврду да се казна тражи јер је Сарајлић одбио да тужиоцу да шифру свог телефона у којем се налази сумњива вибер преписка која инкриминира и Изетбеговића.

- Тврде да је господин Сарајлић мене прозвао у вези афере "Респиратора" и у вези неких порука у телефону. Ту је прозван и тужилац Хукељић, тако да је тотално неистина да је мене Сарајлић помињао. То је само начин да се политичари вежу за афере - рекао је Изебеговић.

У афери "Респиратори" осумњичени су федерални премијер Фадил Новалић, суспедновани директор ФУЦЗ Фахрудин Солак, власник фирме Сребрена малина Фикрет Хаџић и директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Акександра Золака.

Прва тројица сумњиче се за набавку неупотребљивих кинеских респиратора вриједних 10,5 милина КМ, а Золак само за злоупотребну положаја. Када ће оптужница бити написана и хоће ли бити проширена са новим именима, нисмо сазнали јер смо истјерани из Суда БиХ.