latinica  ћирилица
19/10/2020 |  16:20 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Брчко: Притвор још двојици посланика ухапшених због изборне преваре

Надлежни суд у Брчком одредио је једномјесечни притвор посланицима у Скупштини дистрикта Радославу Богићевићу и Ненаду Којићу, који су осумњичени да су искористили личне документе већег броја грађана, пријавивши их за гласање путем поште, саопштено је из Тужилаштва дистрикта.
Полиција Брчко, илустрација - Фото: СРНА
Полиција Брчко, илустрацијаФото: СРНА

Богићевићу и Којићу, против којих се води истрага за кривична дјела повреда слободе одлучивања и припремање кривичног дјела, једномјесечни притвор је, по приједлогу Тужилаштва дистрикта, одређен због опасности да би утицајем на свједоке могли ометати кривични поступак.

Сумња се да су посланици Богићевић и Којић, који су се поново кандидовали за те функције, заједно и по претходном договору, лично или посредством трећих лица прибавили, а затим злоупотријебили више од сто копија личних карата грађана, пријавивши их за гласање из Србије.

Богићевић и Којић су осумњичени да су створили услове за извршење кривичног дјела превара при гласању, тако што би злоупотријебили гласачке листиће и умјесто пријављених лица гласали за себе, односно политичку странку чији су чланови.

Полиција је Којића и Богићевића ухапсила у четвртак, 15. октобра, те их сутрадан довела у просторије Тужилаштва дистрикта, гдје их је тужилац испитао у својству осумњичених, а одмах потом предложио надлежном суду да им одреди притвор.

Њиховом колеги Пеји Мендешу, који је такође притворен из готово истих разлога, у међувремену је одбијена жалба на рјешење о притвору.

Апелациони суд је одлучио да остају у притвору одбијањем жалби и Стојану Баварчићу, Јасмину Равкићу, те Мати Глухаковићу који су, уз скупштинске посланике, осумњичени за кривична дјела из изборне области.

Међу осумњиченима су и отац једне од посланика у локалној скупштини Славко Блажевић, којем рјешење о притвору још није правоснажно, те лице чији су иницијали Д.Ј, као једини осумњичени који се брани са слободе.

Због сумњи на злоупотребе у вези са пријављивањем грађана дистрикта за гласање изван БиХ, Тужилаштво Брчко дистрикта је током протеклих 15 дана отворило седам предмета обухвативши истрагама укупно осам осумњичених лица.

У сарадњи са Полицијом дистрикта и Изборном комисијом, Тужилаштво настоји да обезбиједи ефикасну заштиту бирачког права, те кроз своју улогу јача владавину права подржавајући и штитећи темељне демократске вриједности, процесе и начела правне државе, наведено је у саопштењу.