latinica  ћирилица
19/10/2020 |  14:48 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј и Лончар: Апел за поштовање мјера током слава

Његова светост патријарх српски Иринеј и министар здравља Србије Златибор Лончар апеловали су данас да се грађани током крсних слава придржавају епидемиолошких мјера на спречевању ширења вируса корона.
Патријарх Иринеј - Фото: РТРС
Патријарх ИринејФото: РТРС

Патријарх Иринеј је рекао да СПЦ и Министарство здравља Србије имају исти циљ, а то су здравље и добробит грађана, које је позвао на солидарност и јединство, саопштено је из Владе Србије.

Он је указао да су славе догађаји који симболишу духовност, баштине традицију, окупљају и чувају породице, а да данас "у времену епидемије, имају и посебан значај, јер начином на који се прослављају директно утичу на очување јавног здравља".

У складу са тим, патријарх Иринеј и министар Лончар позвали су грађане да се у свакој ситуацији придржавају противепидемијских мјера, а да крсне славе обиљеже на начин којим неће угрозити здравље и животе својих најближих, саопштено је из Владе Србије.

Лончар и патријарх Иринеј разговарали су у Патријаршији, а састанку је присуствовао и директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду Горан Стевановић.

Лончар је упознао патријарха о епидемијској ситуацији у Србији, те га је информисао и о припремљености здравственог система на нови пик вируса корона, додаје се у саопштењу.

Он је истакао да ће здравствени радници и овога пута учинити све да очувају здравље грађана, али да је неопходно да се поштују мјере како би се епидемија држала под контролом.