latinica  ћирилица
19/10/2020 |  12:28 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Отворена ковид амбуланта у Бањалуци (ФОТО)

У бањалучком насељу Долац отворена је ковид амбуланта.
Отворена нова КОВИД амбуланта у Доцу - Фото: Facebook
Отворена нова КОВИД амбуланта у ДоцуФото: Facebook

Од сутра ујутро услуге примарне здравствене заштите за све ковид позитивне пацијенте из Бањалуке пружају се на новој локацији.

- На овај начин биће пружена адекватна заштита ковид позитивним пацијентима којих је све више усљед раста епидемије, а растеретиће се капацитети Поликлинике - нагласио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Он је рекао да ће у овој амбуланти, за коју је град из буџета издвојио 150.000 КМ и додатно предсједница Републике Српске, бити пружане услуге за све ковид позитивне пацијенте.

- У Бањалуци имамо око 800 позитивних, с тим да у протеклим данима број позитивних значајно расте и релно је за очекивати да ће ова амбуланта бити оптерећена. Уложена су одређена средства да би се овај простор опремио и спреман је да прими пацијенте од сутра ујутру - рекао је Радојичић.

Радојичић је поновио три циља, први заштита живота – да је што мање људи животно угрожено, други је заштита здравља становништва да што мање људи оболи или прође са што блажом клиничком сликом и трећи је минимизација економских и социјалних посљедица.

- Ово је врло компликована борба која тражи мјере за мјером и која ће укључивати и тај економски и социјални аспект да радно способно становништво може да ради, а да истовремено заштитимо све које треба заштитити, посебно ризичне категорије - рекао је Радојичић.

Директорка Дома здравља Невена Тодоровић је рекла да ће се на локацији амбуланте у Доцу лијечити грађани који су позитивни на вирус корона.

Она је навела да се епидемиолошка ситуација у посљедњих неколико седмица у Бањалуци погоршала.

Тодоровићева је напоменула да је више од 800 грађана позитивно на вирус корона, а да је више од 1.000 грађана у изолацији.

- Све наше службе су оптерећене, синоћ смо 12 доктора морали усмјерити на Хигијенско-епидемиолошку службу - рекла је Тодоровићева и додала да ће први пацијент у ковид амбуланти у Доцу бити збринут сутра ујутро у 8.00 часова, а амбуланта ће радити од 8.00 до 16.00 часова сваког радног дана.