latinica  ћирилица
17/10/2020 |  10:27 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

За ауто-пут од Вукосавља до Раче стигло десет пријава

Директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић изјавио је да је за финансирање, пројектовање и изградњу ауто-пута од Вукосавља до Раче пристигло 10 пријава, од чега је девет компанија изразило интересовање за сва три лота, а једна за други и трећи лот.
Директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић - Фото: Screenshot
Директор "Аутопутева Републике Српске" Душан ТопићФото: Screenshot

Топић је у интервјуу за Срну подсјетио да је ауто-пут дужине 70 километара подијељен у три дионице - Вукосавље-Брчко, Брчко-Бијељина и Бијељина-Рача.

Пристигле пријаве, тврди Топић, биће прегледане у наредних неколико седмица, након чега ће компаније које испуњавају задате услове ући у сљедећу фазу тендерске процедуре.

- Ово је такмичарски дијалог, који у складу са Законом о јавним набавкама, подразумијева три фазе. Прва фаза је ова претквалификација, друга је позив претквалификованим компанијама на такмичарски дијалог, односно на разговор о њиховом виђењу реализације пројеката и трећа је позив за достављење коначних понуда - објаснио је Топић.

Топић је нагласио да је процијењена вриједност сва три лота милијарду КМ, с тим што је у јавном позиву изражена цијена од 1,3 милијарде КМ, у коју су укључени и трошкове кредитирања, односно камата, јер је све предмет јавног позива.

- Претпоставка је да ћемо од ових десет, имати три или четири понуђача са којим ћемо ући у такмичарски дијалог - истакао је Топић.

Топић је подсјетио да је експропријација земљишта на траси ауто-пута почела прољетос, те да се радило без прекида.

- Кренули смо на дионици од Раче према Бијељине, јер смо хтјели да прво припремимо ту дионицу у случају да дође до аранжмана са Србијом која је изразила увјерење да ће са 100 милиона евра помоћи изградњу тог дијела ауто-пута. Какав год аранжман да буде, Србија гради мост на Сави и хоћемо да будемо спремни да почнемо градњу од моста - објаснио је Топић.

Идеја је, тврди Топић, да се крене од Раче према Бијељини, али ако буде обезбијеђено финансирање сва три лота није искључено да крене градња свих дионица истовремено.

Топић је навео да "Аутопутеви" тренутно имају отворена два градилишта – мост на Сави код Градишке и прва фаза изградње Коридора "Пет це" кроз Републику Српску, дионица од Товире до Костајнице.

- Након годину дана изградње, оба пројекта теку уговореном динамиком. Важно је да није било обуставе грађења, иако је вирус корона стварао проблеме, првенствено у транспорту робе и у комуникацији. То се посебно осјетило кад је у питању мост на Сави код Градишке, који је на граници и гдје људи прелазе са једне на другу старну. То је и данас отежано, али успијевамо - рекао је Топић.

Говорећи о Коридору "Пет це", Топић је напоменуо да је пројекат првобитно био подијељен у четири фазе, од којих је прва она која се тренутно гради кредитом Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ од 70 милиона евра.

- То је дио од Товире до Костајнице. Друга фаза је према југу, од Костајнице до ентитетске границе на Путниковом брду, такозвана обилазница око Добоја. Обезбијеђен је кредит ЕБРД-а од 150 милиона евра, јер је то скупља дионица, на којој имамо два тунела, велики мост преко ријеке Босне и велики засјек. Ту је у току избор извођача радова и надзорног органа, што би требало бити завршено до краја године, да би на прољеће почели радови - навео је Топић.

Он је додао да су трећа и четврта фаза овог пројекта спојене у једну, која подразумијева градњу од Товире на сјевер до Вукосавља и ентитетске границе на Оџаку.

- Преговорамо са Европском инвестиционом банком за кредитна средства. Њихови експертски тимови раде евалуацију пројекта и техничке документације. План је да на прољеће распишемо тендер за избор извођача радова, а са градњом би могли почети на прољеће 2022. године - тврди Топић.

Он је додао да ову динамику прати и наставак градње ауто-пута према Србији, од Вукосавља према Рачи, те да би изградња могла да буде завршена до 2025. године али под условом да до краја ове године буду обезбијеђени извори финансирања.

Топић је рекао да се пандемија вируса корона негативно одразила на наплату путарине, али да у "Аутопутевима" нису незадовољни, јер су много веће посљедице у неким другим областима живота.

- Имали смо пад броја возила на ауто-путевима, посебно у марту, априлу и мају, када је број возила преполовљен. Међутим, интересантно је да приход од путарине није преполовљен него је био можда на истом нивоу као прошле године. Објашњење је у томе што је проловљен број путничких возила, док је број тешких теретних возила чак и повећан. Наравно цијена за тешко теретно возило је далеко већа, тако да у погледу прихода није осјетно смањење - нагласио је Топић.

Кад је ријеч о градњи моста на Сави код Градишке, Топић је истакао да је преостало још много посла, те подсјетио да је уговорени рок прољеће 2022. године.

- Извођач нас увјерава да можемо завршити до 2021. године, али све зависи од временских услова. На нашој страни стубови су већ завршени. У наредних годину дана највише посла односиће се на монтажу челичне конструкције - рекао је Топић.

Он је нагласио да је у завршној припреми пројектна документација за ауто-пут Бањалука-Приједор, што је предуслов да се крене у експропријацију, која би требало да буде обављена током наредне године.

- Кинески партнери ће се припремити да почину са градњом како се завршава експропријација - напоменуо је Топић.

Он је додао да ће врло брзо бити актуелан наставак изградње ауто-пута Градишка- Бањалука, односно изградња од Гламочана према Бањалуци.

- Ријеч је о обилазници око Бањалуке дугој 20 километара, након чега би ауто-пут наставио даље према југу, према Мањачи, до Мркоњић Града и даље до Млиништа. То је био пројекат активан прије четири-пет година, који је из одређених политичких разлога у Сарајеву стопиран - подсјетио је Топић.

Топић је додао да је било замишљено да се пројекат реализује са Кинеском државном банком и преференцијалним повољним кредитима кинеске државе који је захтијевао гаранцију БиХ коју "Аутопутеви" тада нису могли добити.

- Сада су драгичији односи у Сарајеву, добили смо гаранцију и мислим да ћемо наставити са активностима. У међувремену је дошло до промјене код обилазници око Бањалуке, пошто се она налази на Европском коридору и доступна су средства и Европске комисије у виду гранта и европских банака у виду повољних кредита - објаснио је Топић.

Он је додао да је у току израда пројектне документације, те би за двије године могла кренути изградња, ако наредне године крену припремни радови попут експропријације и израде главног пројекта.