latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:14 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Странке започеле кампању (ВИДЕО)

Почела је предизборна кампања за локалне изборе у БиХ и трајаће до 14. новембра. Право гласа на биралиштима 15. новембра имаће 3.283.194 бирача што је готово близу укупног броја становника БиХ. Пријављена су 543 политичка субјекта.
Гласачка кутија (фото: opcija.net) -
Гласачка кутија (фото: opcija.net)

Залијепљени су први плакати и забиљежена прва страначка обраћања у предизборној кампањи која ће трајати мјесец дана. Највеће странке у Српској, СНСД и СДС, кампању су започеле у Источном Сарајеву.

- СНСД ће ући са презентовањем својих постигнутих резултата. Ми нећемо водити прљаву кампању, нас не интересују политички противници у смислу да им говоримо оно што није достојно. Говорићемо о њима као укупној појави. Али свакако не прљаву кампању, ми за то немамо потребе - истакао је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Мирко Шаровић, први човјек СДС-а, наглашава да имају кључну поруку за изборе.

- Наш слоган СДС-а је "Република Српска по мјери свих нас" и то је суштина. И то је та кључна порука, суштина наше кампање - наглашава Шаровић.

У Бањалуци на Тргу Крајине данас је била гужва. Први плакат залијепио је садашњи градоначелник Игор Радојичић који је поручио да ће његова кампања, уколико се епидемиолошка ситуација у граду погорша, бити суспендована. Почетак кампање из Бањалуке озваничили су и представници ПДП-а и ДЕМОС-а.

- Слоган ПДП-а за локалне изборе је "Повуци добар потез". Позивам све људе да воде рачуна о интересима свог града, свог народа - каже Игор Црнадак из ПДП-а.

Недељко Чубриловић, предсједник Демоса, истиче да њеова странка води политику мира.

- Ми ћемо настојати да и даље будемо конструктивни, да гајимо политику несвађалачку, да не одговарамо на лажи - поручио је Чубриловић.

У Српској се гласа за одборнике 56 скупштина општина и 7 градских скупшптина. Због пандемије вируса корона, кампања ће ове године изгледати другачије него до сада, рекла је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- Моја су очекивања да ће то проћи на уредан и коректан начин. Али политичке кампање су вријеме кад се подигне температура, кад се каже и која ружна ријеч о противнику - нагласила је Цвијановић.

Гласање из иностранства већ је узбуркало јавност, због могућих неправилности и пријављених случајева злоупотребе личних података, рекла је Цвијановићева, и позвала надлежне институције да раде свој посао.