latinica  ћирилица
16/10/2020 |  18:45 ⇒ 18:48 | Аутор: СРНА

Европска комисија треба да провјери уговор са "Гилеадом"

Стручњаци сматрају да ЕУ треба поново да покрене разговоре о уговору вриједном милијарду евра постигнутом прошле седмице са фармацеутском компанијом "Гилеад" за шестомјесечну испоруку лијека "ремдесивир" након што је велико истраживање показало да је овај медикамент показао лоше резултате.

Резултати клиничких испитивања Свјетске здравствене организације /СЗО/ показали су да "ремдесивир" компаније "Гилеад сајенсес" нема значајнијег утицаја на шансе пацијената обољелих од ковида 19 да преживе.

Резултати истраживања објављени су седам дана након што је Европска комисија објавила да је постигла до сада највећи договор са "Гилеадом" за испоруку 500.000 доза по цијени од 2.070 евра за третман.

Званичник Организације која представља пацијенте у Одбору Европске агенције за лијекове /ЕМА/ Јанис Натсис изјавио је да Европска комисија треба да изнесе разлоге за "журбу" да закључи уговор са "Гилеадом" те да изврши ревизију договора након објављивања резултата истраживања СЗО" под називом "Солидарност".

ЕУ је 8. октобра објавила да је потписала уговор о снабдијевању са америчком компанијом у име чланица и десет партнерских држава, укључујући Британију.

СЗО истиче да су "Гилеаду" били познати резултати истраживања "Солидарности" од 6. октобра.

Током испитивања "Солидарност" вршена је процјена четири евентуална лијека, укључујући "ремдесивир", "хидроксихлорокин", комбинацију лијекова против ХИВ "лопинавир" и "ритонавир" те "интерферон" на 11.266 болничких пацијената.

Пробе "хидроксихлорокина" и "лопинавира" и "ритонавира" обустављене су у јуну пошто је доказано да су неефикасни, али су остале пробе настављене у више од 500 болница и 30 земаља.

Резултати тестова су показали да ниједан од лијекова није "значајно утицао на морталитет" или смањио потребу за прикључење пацијента на респиратор.