latinica  ћирилица
16/10/2020 |  15:36 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

МУП Српске: Поднесен Извјештај за кривична дјела привредног криминалитета

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих пслова Републике Српске поднијела је Окружном јавном тужилаштву Бањалука Извјештај о почињеним кривичним дјелима против С.Ђ., С.Ш. и привредног друштва из Бањалуке због постојања основа сумње да су починили кривична дјела привредног криминалитета.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Лица се сумњиче да су кривична дјела извршили тако што су првопријављени и другопријављени, као саизвршиоци у периоду од 2015. до 2019. године, лажним приказивањем чињеница довели у заблуду директора привредног друштва из Зворника да им прода пословни простор у власништву тог друштва у Требињу, а затим и да омогући упис власништва на том простору на име другопријављеног С.Ш., иако наведени пословни простор нису платили.

Након тога су тај исти простор продали Фонду здравственог осигурања Републике Српске, а нотару који је овјерио Уговор о наведеној купопродаји су накнадно приложили фалсификовану потврду да су извршили плаћање ранијем власнику, привредном друштву из Зворника, наводе из МУП Српске.

Ова потврда је , како је саопштено из МУП Српске, била услов пуноважности уговора закљученог са Фондом задравственог осигурања Републике Српске, да би употребом наведеног уговора покренули судске поступке по основу којих су са рачуна Фонда здравственог осигурања Републике Српске на рачун другопријављеног М.Ш. наплатили износ од 1.755.238,63 КМ и истим даље располагали.

Из МУП Српске наводе да су осумњичени на овај начин оштетили привредно друштво из Зворника за износ од 865.252 КМ и Фонд здравственог осигурања Републике Српске за износ од 1.755.238,63 КМ, а прибавили противправну имовинску корист трећепријављеном правном лицу и другопријављеном.