latinica  ћирилица
16/10/2020 |  14:21 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Вишеград: 28 година од страдања 28 Срба на Меремишљу

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје на брду Меремишље код Вишеграда данас је обиљежено 28 година од страдања 28 бораца Војске Републике Српске, 24 припадника Вишеградске бригаде и четири припадника руђанске бригаде, међу којима је било и особље санитета.
Вишеград - сјећање - Фото: СРНА
Вишеград - сјећањеФото: СРНА

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић подсјетио је да је ово мјесто гдје је Вишеград у једном дану изгубио 24 борца и гдје је страдала медицинска сестра.

Он је рекао да су припадници такозване Армије БиХ 16. октобра 1992. године заробили четири борца, а једном су послије мучења завезали камен око врата и бацили га у ријеку Дрину.

- Овдје су војници и убијани и мучени, што не приличи ниједној војсци, без обзира о којој страни је ријеч - навео је Савић.

Предсједник Борачке организације Рудо Момир Радовић рекао је да на ово мјесто долазе да би се сјетили браће која су дала живот за Републику Српску.

- Обилазећи ово мјесто, враћају се тешке успомене, али ово морамо да чинимо да бисмо преносили на млађе генерације. Њихова борба и страдање било би узалудно ако не бисмо спомињали шта се овдје десило - нагласио је Радовић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је данашње обиљежавање подсјећање на велики злочин, када је убијено 28 српских војника који су бранили Републику Српску.

- Најмање што можемо да урадимо јесте да посјетимо ово мјесто, одамо почаст свима који су дали живот за Републику Српску. На младима је да не забораве све те ратне догађаје и да сјећање преносе на будуће генерације - навео је Ђуревић.

Син погинулог борца Мирослав Ковачевић рекао је да се сваке године окупљају на Меремишљу да би одали почаст свим страдалима.

- То је најмање што можемо да учинимо за погинуле борце Војске Републике Српске који су дали живот за Српску и одбрану Вишеграда - истакао је Ковачевић.

Као знак сјећања на погинуле борце Војске Републике Српске на Меремишљу је 2013. године Борачка организација Вишеград подигла спомен-обиљежје са уклесаним именима 24 борца из Вишеграда и четири из Рудог.