latinica  ћирилица
16/10/2020 |  12:06 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

У Словенији заражена 834 лица, на снази нове оштре мјере

У Словенији су у протекла 24 часа од посљедица вируса корона преминуле четири особе, а евидентирана су 834 нова случаја заразе, скоро стотину више него дан раније, саопштено је данас из словеначке Владе.
Вирус корона -
Вирус корона

Повећава се и број хоспитализованих пацијената, па их је по новим подацима сада већ 242, од чега 45 на интензивном лијечењу, а број умрлих повећан је на 180.

Са посљедњим случајевима укупан број зараза у Словенији од почетка епидемије повећао се на 11.517, а тренутно је активно 5.413 случајева.

Након новог рекорда у броју обољелих, словеначка Влада размишља о поновном проглашењу епидемије, а од данас су на снази нове оштре мјере, које укључују дјелимично затварање седам од 12 региона у којима живи више од половине становништва, укључујући и цетралну регију, чије је средиште Љубљана.

Ријеч је о такозваним "црвеним" зонама у којима је више од 140 заражених на 100.000 становника у 14 дана.

На снази су одлуке о забрани изласка из тих зона, осим када је ријеч о одласку и повратку са посао, одласку у здравствену установу или апотеку и сличних неопходних случајевима.

У овим зонама на снази је и потпуна забрана окупљања већег броја људи на јавним мјестима и затвореном, ношење маски обавезно је и на отвореном, а најмање 14 дана биће затворени угоститељски локали и фитнес центри.

Становници ових регија могу прелазити у преостале "наранџасте" зоне и у случају транзита према иностраству.

Влада Словеније је објавила да су и неке тренутно "наранџасте" покрајине на ивици уласка у "црвено", а сваке ће се седмице попис тих зона прилагођавати тренутној епидемиолошкој ситуацији.

На националном нивоу од понедјељка је на снази одлука по којој ће се образовни процес у цијелој држави одвијати онлајн, осим за првих пет разреда основних школа, а нормално ће до даљега радити вртићи.

Словеначки парламент синоћ је на приједлог Владе прихватио нови законски пакет којим су продужене мјере субвенционисања радних мјеста и одржавања социјалне стабилности.