latinica  ћирилица
16/10/2020 |  09:12 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Лавров долази у Источно Сарајево и састаје се са руководством Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се веома радује доласку министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова у посјету БиХ, те додао да ће се и руководство Републике Српске састати са њим.
Цвијановић, Вишковић, Додик и Лавров - Фото: РТРС
Цвијановић, Вишковић, Додик и ЛавровФото: РТРС

- Имаћу прилику да га угостим у Источном Сарајеву и то је веома важно. Чак ми је важније што ће Лавров доћи у Источно Сарајево него у Сарајево. И руководство Српске ће имати састанак са њим - рекао је Додик.

Када је ријеч о предстојећим изборима у САД, Додик је рекао да навија да побиједи актуелни амерички предсједник Доланд Трамп.

- Навијам да Трамп побиједи. Ако побиједи /Џозеф/ Бајден, идемо даље. Мислим да му /Бајдену/ треба рећи да је посљедњих 20 година негативан према Србима. Нажалост, ако побиједи, мораћемо да истрпимо и Бајденов мандат. Истрпићемо и то, није крај свијета - рекао је Додик за Вечерње новости.

Он је истакао да се не треба стидити и да се очекује од политичара да кажу да је Бајден био негативан према Србима.

Додик је навео да прати оно што је у Америци интерес Срба који већински гласају за Трампа, те подсјетио да је на прошлим америчким предсједничким изборима у Сарајеву била организована јавна подршка Хилари Клинтон против Трампа.

Додик је Вашингтонски споразум Београда и Приштине оцијенио као добар аранжман за Србију, те додао да је предсједник Србије Александар Вучић урадио добар посао за Србе и Србију и треба наставити даље.

На питање хоће ли се пољуљати односи Срба са Русијом након учесталих разговора на релацији Србија-САД, Додик је рекао да однос Срба, Србије и Републике Српске са Русијом остаје добар и коректан.

- Русија је фактор који је за мир и стабилност у региону. Русија је за Дејтонски споразум. Приближавање Београда и Вашингтона и разговори су добри и то нема везе са НАТО-ом. Поготово нема везе са БиХ. НАТО није опција за Републику Српску и ту се прича завршава - навео је Додик.

Додик је рекао да појединци извлаче приче да је он руски човјек и слично, поручивши да је он човјек Републике Српске и Србије и никога више.

Коментаришући "подизање прашине" око могућег двојног држављанства Србије и Републике Српске, Додик је рекао да је двојно држављанство потребно, јер се ради о интеграцији и међународним стандардима, те подсјетио да се у ЕУ то ради на сваком кораку.

- Душебрижници су почели одмах да вичу како је двојно држављанство Републике Српске са Србијом пут у исељење. Није пут у исељење - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да много људи из Републике Српске има држављанство Србије, међу којима је и он сам.

- Ми припадамо српском народу и то се потврђује кроз двојно држављанство. Ми смо Срби, ми нисмо босански Срби - рекао је Додик, наводећи да је предсједник Србије Александар Вучић коректан и позитиван по том питању.

Коментаришући то што се Вучић недавно уписао у школу за кошаркашке тренере и има ли мјеста за за њега у Игокеи, Додик је одговорио потврдно.

- Наравно, ако Вучић хоће, може сутра бити главни тренер Игокее. Али, под условом да ми обећа да ћемо направити тим који ће побјеђивати и Звезду и Партизан у Београду. Иако волим Београд много, волим и да побиједим Звезду и Партизан у Београду - рекао је Додик.