latinica  ћирилица
16/10/2020 |  08:01 ⇒ 10:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Мапа је објављена: 18 земаља у црвеном (ФОТО)

Седамнаест од 27 земаља Европске уније, као и Велика Британија, у црвеној су зони на новој европској карти ограничења кретања.

Мапу је објавио Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) и на њој су само три земље ЕУ већим дијелом зелене. То су Норвешка, Финска и Грчка.

Пет земаља - Италија, Кипар, Естонија, Литванија и Летонија већином су обиљежено наранџастом бојом.

Њемачка, Аустрија, Шведска, Данска и Исланд нису обиљежене бојом због недовољно података о тестирањима.

Према препорукама, супротно од оних који долазе из зелене зоне, путницима из наранџасте и црвене (или сиве) зоне могу бити одређена ограничења, преноси Дневни аваз.

Укупно 16 земаља Европске уније, међу којима су Француска, Шпанија, Пољска или Велика Британија, обиљежено је црвеном бојом.

Да би регија била класификована у зелено, она мора имати мање од 25 нових случајева на 100.000 становника током посљедње двије седмице и мање од четири одсто позитивних тестираних.

Регија је у црвеном када је број нових случајева у посљедње двеиј недјеље виши од 50 и када је проценат позитивних виши од четири одсто, или када критеријум нових случајева прелази 150.

У наранџастој категорији су два случаја, регије с мање од 50 случајева на 100.000 становника, али проценат позитивних виши од четири одсто, или има између 25 и 150 случајева на 100.000 становника, али је проценат позитивних тестираних нижи од четири одсто.