latinica  ћирилица
15/10/2020 |  21:28 ⇒ 21:31 | Аутор: СРНА

Додик: До краја године формална одлука о прихватању "малог Шенгена"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је очекивање да ће Предсједништво најкасније до краја године донијети формалну одлуку о прихватању иницијативе "мали Шенген".
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да је ова иницијатива сада прихватљива и за чланове Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, који су раније били скептични, с обзиром на то да су отклоњене бојазни које су имали у вези са одређеним политичким аранжманима.

- Данас се види да ће то бити искључиво иницијатива која ће омогућити појачано инвестирање, проток робе и људи, те лакшу дисперзију. Мислим да ћемо формалну одлуку имати најкасније до краја године - рекао је Додик за БХТ.

Он је навео да је у Бриселу од важних људи чуо да је на пленумима, на којима се разговара о региону на нивоу влада и предсједника земаља ЕУ, тема била одвајање Републике Српске из БиХ.

- Један од тих предсједника је рекао: "Шта год ми чинили, нисмо успјели да хомогенизујемо БиХ, она има своје унутрашње дискусије и не може да профункционише и једног дана ћемо вјероватно морати да дамо државу Србима, Хрватима и да Бошњаци остану на свом простору" - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, коментар једног од учесника пленума био је: "Ако то морамо урадити, зашто то не урадимо сада".

- Било је оних који су сагласни са том чињеницом да БиХ не функционише и да треба покушати наћи друго рјешење - рекао је Додик, наводећи да су идеју о одвајању Републике Српске подржале двије земље старе и неколико нове Европе.

Упитан може ли да излобира одлазак чланова Предсједништва БиХ у Москву, Додик је изразио увјерење да би предсједник Русије Владимир Путин примио чланове Предсједништва.

- Нисам имао овлаштења да бих причао са њим о томе, морам имати сагласност друга два члана Предсједништва, који никада нису исказали вољу за то - рекао је Додик.

Он је подсјетио да су чланови Предсједништва били позвани на војну параду у Москву, али да нису отишли.

- Према томе, цијеним да нису заинтересовани, зашто бих ја лобирао. Иначе, немам ниједан проблем да заједнички као Предсједништво одемо било гдје - поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да Путин никада није рекао да Русија подржава њега и Републику Српску и истакао да су кључне поставке руске политике према БиХ поштовање Дејтонског споразума, Устава и територијалног интегритета, те договор народа унутар БиХ.

- Односи федералне и политике Сарајева и Русије треба да се дефинишу између њих и ми им нећемо сметати. Овдје у Сарајеву је доминантан оквир о негативном руском утицају, што је смијешна прича - рекао је Додик у упитао јесу ли позитивни само амерички или утицај ЕУ. 

Оцијенио је да је битно да БиХ са свима има добру сарадњу и у том контексту похвалио односе БиХ и Турске.

Говорећи о испуњавању 14 приоритета ЕУ, Додик је истакао да у Предсједништву БиХ нема разлика у том погледу.

- Препоруке су веома тешке, али ни сама Европа не инсистира да све буду ријешене, већ да почне њихово рјешавање - рекао је Додик, подсјећајући да је Предсједништво данас поздравило инвестициони пакет ЕУ за БиХ и и њихово опредјељење за проширење Уније.

Додик је констатовао да су методологије за приступање ЕУ неповољније него раније, јер је сада могуће да отворено поглавље Европа може да врати на почетак, чега раније није било.

- БиХ и регион долазе на крају интеграција у ЕУ, а услови су се стално усложњавали - додао је Додик.

Према његовим ријечима, нека од рјешења која се траже од БиХ задиру у Устав, што је тешко питање за рјешавање.

- Никада ни од једне чланице није тражена промјена Устава прије кандидатског статуса, а од БиХ се сада тражи - закључио је Додик.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, поздравио је данашњу одлуку Суда БиХ да укине одлуке Централне изборне комисије БиХ које се односе на забрану учешћа Уједињене Српске на локалним изборима и о новчаном кажњавању предсједника ове странке Ненада Стевандића.