latinica  ћирилица
15/10/2020 |  19:39 ⇒ 16/10/2020 | 09:09 | Аутор: СРНА

Трг Републике Србије - једно од најљепших мјеста Српске

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић поручио је да Трг Републике Србије, који је вечерас свечано отворен у овој општини, са својих 17.000 метара квадратних и припадајућим садржајима представља једно од најљепших мјеста у Републици Српској.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

Ћосић је током свечаног отварања Трга подсјетио да се током 28 година постојања општине Источно Ново Сарајево догодила ријетка ситуација да је само четири године након оснивања промијењено њено сједиште.

- То је показатељ да се народ Источног Новог Сарајева и цијелог Источног Сарајева годинама понаша као феникс, диже се, ствара и изграђује ново. И овај трг је прилика да покажемо колико овај народ може да иде напријед - рекао је Ћосић на свечаном отварању.

Он је подсјетио да се на Тргу Републике Србије у изградњи крајем прошле године окупило 4.000 до 5.000 људи како би изразили подршку браћи у Црној Гори у намјери да одбране светиње.

- То је показатељ да је ово мјесто добрих намјера, окупљања и сусрета - рекао је Ћосић, истичући да нема много локалних заједница које имају парк назван по Гаврилу Принципу, обданиште "Патријарх Павле" и Трг Републике Србије.

Он је подсјетио да су одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево једногласно донијели одлуку о називу трга, као и да предсједник Србије Александар Вучић добије највише признање ове општине.

Ћосић је рекао да ће наредне године на Тргу Републике Србије бити завршен споменик Породици који има двоструко значење и функцију.

- Једна је да покаже да су Србија и Република Српска једна породица и да нам је Србија и отац и мајка, а да смо ми њена дјеца. Друго - желимо да симбол породице буде симбол поновног окупљања Срба из Сарајева и да Срби и остали народи граде Источно Ново Сарајево и да заједно идемо у свјетлију будућност - рекао је Ћосић.

Он је изасланику предсједника Србије Александру Вулину уручио Повељу општине Источно Ново Сарајево.

Добривоје Братић, директор предузећа "Илиџа путеви" које је извело радове на изградњи трга, захвалио је општинском руководству на указаном повјерењу, као и владама Србије и Републике Српске на финансирању изградње трга.

Он је истакао да је новоизграђени трг дио комплекса са Парком Гаврило Принцип и да даје печат Источном Новом Сарајеву.

Братић је изразио задовољство што су "Илиџа путеви" оправдали указано повјерење и захвалио радницима овог предузећа и кооперантима на уложеном труду да радови буду квалитетно и на вријеме завршени.

У општини Источно Ново Сарајево, у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и изасланика предсједника Србије Александра Вулина, вечерас је свечано отворен новоизграђени Трг Републике Србије, у чију изградњу је уложено 1.985.000 КМ.

Трг Републике Србије налази се између Улице војводе Радомира Путника и Спасовданске улице, наслања се на Парк Гаврила Принципа и обданиште "Патријарх Павле", садржи централну зону која је поплочана каменом и комбинацијом бехатон плоче, од недавно су у функцији фонтана и јавне чесме, а постављене су и клупе.

Отварању трга, између осталих, присуствовали су представници Амбасаде Србије у БиХ на челу са амбасадором Александром Ђорђевићем, српски министри у Савјету министара Сташа Кошарац и Војин Митровић, представници града Источно Сарајево и општина у саставу града, народни посланици Мирослав Вујичић и Наташа Трифковић Кулашинац, представници Српске православне цркве, јавног и културног живота, те бројни грађани.

Донација Владе Србије у износу од 1.000.000 евра, из првог круга помоћи локалним заједницама у Републици Српској у новембру 2017. године, омогућила је Општинској управи да распише тендер и закључи уговор за изградњу Трга.