latinica  ћирилица
15/10/2020 |  18:47 ⇒ 18:50 | Аутор: СРНА

Позив свим нивоима власти да испуне захтјеве из мишљења Европске комисије

Предсједништво БиХ позива све институције и нивое власти у БиХ да, у складу са својим уставним надлежностима, у оквиру Механизма координације, од заједничког интереса свих у БиХ, хитно покрену све процедуре неопходне за испуњавање захтјева Европске комисије из Мишљења о захтјеву БиХ за чланство, овогодишњег извјештаја, те два економска документа.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Предсједништво БиХ у данашњој изјави о европском путу земље потврдило је приврженост и опредјељење према убрзаном пријему БиХ и других држава западног Балкана у ЕУ, а у складу с новом Методологијом проширења ЕУ из 2020. годину.

Предсједништво истиче важност овог тренутка европског пута БиХ за скоро добијање кандидатског статуса.

- Предсједништво БиХ поздравља одлуку Европске комисије да 6. октобра 2020. године усвоји "Комуникацију о ЕУ политици проширења за 2020. годину", "Извјештај о БиХ за 2020. годину", као и "Економски и инвестициони план за западни Балкан" и "Упутства за провођење Зелене агенде за западни Балкан" - наводи се у изјави.

Предсједништво БиХ очекује тијесну сарадњу са институцијама ЕУ како би се обавезе БиХ извршиле на вријеме и на прави начин, саопштено је из ове институције.